Functionarii primariei Cluj nu se pot angaja la firmele care castiga licitatiile

Primaria Cluj-Napoca a introdus in premiera, de miercuri, o prevedere care le interzice functionarilor institutiei – membri in comisiile de licitatie – sa se angajeze timp de cinci ani la firmele care castiga licitatii pentru diverse proiecte sau in firme subcontractoare, notează BZI.ro.

emil bocPrimarul Emil Boc a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca decizia reprezinta un semnal de “transparenta totala” in atentia firmelor care participa la licitatiile Primariei Cluj-Napoca.

“Avand in vedere reglementarile europene, am decis, printr-o dispozitie emisa miercuri, ca functionarii publici din Primaria Cluj-Napoca sa semneze o declaratie in care sa spuna ca intr-o perioada de cinci ani se obliga sa nu se angajeze in firmele care au castigat o licitatie organizata de municipalitate si nici in firmele subcontractoare. Este un model de bune practici, o regula de bun simt si care cred va fi ceruta si de UE pentru a fi introdusa in legislatia achizitiilor publice din Romania. Aceasta declaratie va fi semnata de toti cei care fac parte din comisii de licitatie, nu conteaza ca sunt proiecte cu finantare europeana sau nationala. Este un semnal de transparenta totala pe care vrem sa il dam firmelor care participa la licitatiile Primariei Cluj-Napoca si este o masura in premiera pe tara. Nu este normal sa vedem un functionar care a fost membru intr-o comisie de licitatie sa plece din Primarie dupa cateva zile la firma care a castigat o licitatie”, a spus Boc.

“În cazul în care un funcţionar va încălca prevederile declaraţiei asumate, este pasibil de închisoare, în condiţiile în care se face vinovat de fals în declaraţii. De asemenea, un astfel de funcţionar va trebui să le plătească şi penalităţi care se ridică la 25 la sută din valoarea contractului, conform normelor europene. Dacă eşti funcţionar public ai şi responsabilităţi”, a conchis Emil Boc.

Sursa: BZI.ro
Foto: gov.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *