Fundația Soros: Mai mult de jumatate dintre cele 40 de site-uri ale institutiilor publice monitorizate nu furnizeaza informatii complete si actualizate

Mai mult de jumatate dintre cele 40 de site-uri ale institutiilor publice monitorizate nu furnizeaza informatii complete si actualizate, sunt greu de gasit de catre utilizatorul obisnuit, nu ofera servicii electronice si nu publica lista cu informatiile de interes public sau coordonatele functionarului responsabil de accesul la informatii cu caracter public, notează HotNews.ro.

Aceasta este doar una dintre concluziile unui raport al Fundatiei Soros, care a monitorizat angajamentele asumate de Romania in luna noiembrie 2011, cand a devenit, alaturi de alte 46 de tari, membra a unei initiative internationale care vizeaza sa puna la dispozitia cetatenilor cat mai multe informatii de interes public in mod gratuit, liber de accesat, reutilizat si redistribuit.

Raportul OGP – 2012 realizat de Fundația Soros România constată următoarele:

  • Mai mult de jumătate dintre cele 40 de site-uri ale instituțiilor publice monitorizate nu furnizează informații complete și actualizate, sunt greu de găsit de către utilizatorul obișnuit, nu oferă servicii electronice și nu publică lista cu informațiile de interes public sau coordonatele funcționarului responsabil de accesul la informații cu caracter public.
  • Cele mai multe proiecte de guvernare electronică sunt fie în stadiul de aprobare a finanțării, fie cererea de finanțare tocmai a fost aprobată.
  • Nu au fost alocate resurse pentru implementarea măsurilor asumate de Guvern prin planul național de acțiune, împărțirea responsabilităților implementării planului între Secretariatul General al Guvernului și Ministerul de Justiție și schimbările de guvern ducând la disiparea responsabilității, prin urmare, la lipsa acțiunii.
  • Instituțiile publice care au răspuns chestionarului nostru nu cunosc diferența între date deschise și informații de interes public.
  • Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale nu a răspuns la chestionarul trimis; Agenția Națională a Resurselor Minerale are un site nefuncțional, dar a trimis o listă cu informații pe care le dețin și le consideră deschise; Ministerul Afacerilor Externe nu a răspuns, deși a reprezentat România la evenimentul de asumare a Declarației OGP.
  • Niciunul dintre cele trei cabinete care s-au succedat la guvernare, din momentul aderării României la inițiativa internațională, nu și-a asumat public și nu a pus în aplicare angajamentele luate prin planul național de acțiune.

Surse: HotNews.ro, Soros.ro
Foto:  soros.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.