România găzduiește reuniunea Adunării Parlamentare NATO în luna octombrie: Bugetele Senatului și Camerei Deputaților, suplimentate pentru organizarea sesiunii

Parlamentul României va găzdui în perioada 6-9 octombrie cea de-a 63-a Sesiune Anuală a Adunării Parlamentare a NATO (AP NATO).

În acest sens, bugetele Senatului şi Camerei Deputaţilor au fost suplimentate cu aproape 145 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2017, pentru finanţarea cheltuielilor aferente organizării acestei reuniuni, informează Agerpres și Adevărul.

“AP NATO reprezintă un important forum pentru dialogul parlamentar internațional cu privire la probleme de securitate, politice, sociale și economice și, în același timp, un indicator al opiniilor colective ale parlamentarilor, indispensabil Alianței și guvernelor membre, ținând seama de tipul de operațiuni în care este angajată Alianța astăzi”, se precizează în nota de fundamentare care justifică suplimentarea bugetelor camerelor legislative ale Parlamentului.

Conform documentului, sesiunea de la București presupune participarea a 800 de persoane și, atât din perspectiva anvergurii participării, cât și din cea a tematicilor abordate, este un reper în calendarul evenimentelor la nivel internațional în materia securității.

Potrivit MAE, AP NATO are 257 membri (titulari, cu drept de vot), din parlamentele celor 28 de ţări membre NATO şi 66 delegaţi,(fără drept de vot) din parlamentele a 14 state asociate (Federaţia Rusă, Ucraina, Austria, Azerbaidjan, Suedia, Elveţia, Georgia, Armenia, R. Moldova, Macedonia, Bosnia şi Herţegovina, Finlanda, Serbia si Muntenegru). La reuniuni participă si parlamentari din ţări cu statut de observator precum Japonia şi Kazakstan, reprezentanţi ai Parlamentului European, ai Adunării Parlamentare a OSCE şi ai Adunării Uniunii Europei Occidentale, ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei si ai delegaţiilor mediteraneene asociate (Algeria, Israel, Iordania, Mauritania şi Maroc).
 
Adunarea îşi desfăşoară activitatea în cadrul a 5 comisii, respectiv: 1. Comisia pentru Dimensiunea Civilă a Securităţii; 2. Comisia pentru Apărare şi Securitate; 3. Comisia pentru Economie şi Securitate; 4. Comisia Politică; 5. Comisia pentru Ştiinţă şi Tehnologie.

În fiecare an au loc două sesiuni plenare ale AP NATO (respectiv o sesiune de primăvară, în luna mai, şi o sesiune de toamnă, în perioada octombrie-noiembrie). Sesiunile plenare sunt găzduite prin rotaţie de ţările membre şi cele asociate. La sesiunea de toamnă, comisiile adoptă recomandări politice – care sunt supuse votului plenului Adunării şi transmise Consiliului Nord Atlantic.

Sesiunea de primăvară a AP NATO din acest an are loc la Tbilisi (Georgia), iar cea de toamnă la București (România).

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *