Gazele de sist- pro sau contra? Premierul: “un guvern mai intelept” va decide in privinta gazelor de sist. Ce spune Parlamentul European

Flag of RomaniaPremierul Victor Ponta a dat de inteles ca este de acord cu explorarea si chiar exploatarea gazelor de sist, ca o varianta viabila la importul de gaze din Rusia,

Acesta fiind si principalul motiv pentru care Traian B[sescu ii va oferi un mandat la summitul european din 22 mai.

Victor Ponta declara insa ca decizia privind exploatarea gazelor de sist va fi luata abia peste cinci ani de un alt guvern.

“Un Guvern mai intelept decat al meu va spune daca stand pe gaze le si folosim sau continuam sa le importam de la Gazprom, cum vad ca se doreste”, a declarat premierul Victor Ponta in cadrul conferintei de presa de dupa sedinta grupurilor parlamentare reunite ale USL.

El a adaugat ca nu exista niciun pericol pentru mediu, dand exemplu zona Oradea:

Cum e cu gazele de sist, deocamdata, ca am vazut in special de prin zona Oradea – acolo toata lumea se pricepe la gaze – deocamdata Romgazul exploateaza de 20 de ani in Ardeal, in Transilvania gaze prin aceasta metoda si nu s-a mai trezit nimeni sau vreun senator de Oradea sa spuna in ce pericol e”, a spus Ponta.

Ce spune Parlamentul European

Parlamentul European a dat avizul pe 21 noiembrie 2012 asupra a doua rapoarte privind gazele de sist. Un raport al comisiei de industrie si energie confirma ca statele membre au dreptul de a decide daca sa exploateze sau nu potentialul resurselor neconventionale . Un raport al comisiei de mediu cere o analiza riguroasa a reglementarilor europene si o atentie sporita in acordarea avizelor de explorare. PE a respins amendamentul introdus de Grupul Verzilor care solicitau impunerea unui moratoriu impotriva fractionarii hidraulice, evitand astfel interzicerea la nivel european a acestei tehnologii.

“Este important să nu se blocheze capacitatea statelor membre de a face alegeri politice în problema gazului de șist. În conformitate cu principiul subsidiarității, statele membre ar trebui să aibă libertatea de a adopta soluții cu privire la mix-ul lor energetic, inclusiv prin explorarea și exploatarea gazelor de șist”, a declarat europarlamentarul Jan Březina, responsabil pentru raportul privind gazele de sist.

“Trebuie să avem în vedere faptul că potențialul explorării gazelor și petrolului de șist nu este un aspect unic pentru Europa și că există și alte părți ale lumii care au un interes mare în dezvoltarea unor noi resurse de gaze și petrol ca un mijloc de îmbunătățire a competitivității energetice și economice”, a adăugat Březina.

Raportul integral disponibil AICI.

Beneficii și riscuri

Extractia hidrocarburilor de sist (gaze si petrol) prin fracturare hidraulica (fracking) este o tehnologie relativ noua, dezvoltata mai cu seama in SUA. Fracturarea hidraulica consta in injectarea la presiuni inalte in roci a unor cantitati de apa, aditivi chimici si nisip.

Producția de gaz de șist ar contribui la reducerea importurilor de resurse, ar crește competiția globală, având un efect major asupra prețurilor, ar crea noi locuri de muncă și ar contribui la siguranța aprovizionării

Pe de altă parte, fracturarea hidraulică folosită în extracția gazului de șist este o mare consumatoare de apă. În același timp, există riscul contaminării pânzei freatice, al exploziilor, al scurgerilor de gaz la suprafață și al efectelor seismice.

Un raport al Agentiei americane pentru Energie considera ca resursele de gaze de sist din Romania, Bulgaria si Ungaria totalizeaza 538 miliarde de metri cubi.

Surse: ec.europa.euebasescu.ro, europarl.europa.eugreen-report.ro
F
oto: freefoto.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.