Guvernul amână pentru 2014, termenul de la care trebuie să aloce educaţiei 6% din PIB

Guvernul va amana din nou, pana in 2014, termenul impus prin lege de la care trebuie sa asigure finantarea sistemului educational cu minimum 6% din PIB, o cota de finantare care nu a fost niciodata alocata sistemului de invatamant de la impunerea prin Legea educatiei a acestei masuri, relatează Mediafax, potrivit HotNews.ro.

Legea educatiei nationale, aprobata la inceputul anului 2011, prevede ca pentru finantarea educatiei nationale este alocat aloca anual, din bugetul de stat si din bugetele autoritatilor publice locale, minimum 6% din Produsul Intern Brut al anului respectiv. Suplimentar, unitatile si institutiile de invatamant pot obtine si utiliza autonom venituri proprii.

Legea a fost adoptata in ianuarie 2011, dar cu un termen de gratie de un an, pana la 1 ianuarie 2012, pentru ca Guvernul sa asigure educatiei aceasta cota de finantare.

Termenul pentru aplicarea acestei masuri a fost amanat insa de Guvernul Boc, de la 1 ianuarie 2012 la 1 ianuarie 2013, cu argumentul ca aceasta cota de finantare impune un efort bugetar total suplimentar de peste 46 miliarde lei in anii 2012 si 2013. In strategia fiscal-bugetara a Guvernului Boc se arata de altfel ca acest termen va fi amanat pana in 2014.

Sursa: HotNEWS.RO
Foto:  primarie6.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *