Hillary Clinton critică România: Guvernul contracarează ”agresiv” opoziția. Ce precizări face MAE

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a menţionat România şi Ungaria printre statele ale căror guverne au devenit “mai agresive” în contracararea opoziţiei, conform unui discurs în care oficialul american denunţă, în general, regresul valorilor democratice în Europa şi Asia Centrală, notează Gandul.info.

Clinton a acuzat guvernele că devin “din ce în ce mai agresive în tentativele de blocare a disidenţei”, denunţând, potrivit AFP, situaţiile din Rusia, Belarus, Ucraina, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Kazahstan, dar şi din România şi Ungaria.

Chiar şi în cadrul Uniunii Europene şi NATO, există “evoluţii îngrijorătoare”, a apreciat secretarul de Stat american, menţionând “manifestări de recul al democraţiei în Ungaria”.

Precizările MAE:

În discursul prezentat în cadrul reuniunii menţionate,  referirile la România sunt mult mai restrânse decât lasă să se înţeleagă unele ştiri de presă. Astfel, discursul nu s-a referit la situaţia opoziţiei sau la alte abuzuri, ci la „provocări faţă de procesele constituţionale”. România nu (repetăm, nu) a fost asociată, în niciun caz, unei serii de state „ale căror guverne ar fi devenit mai agresive în contracararea opoziţiei”, aşa cum este relatat în mod eronat sau rău intenţionat în unele preluări de presă. În realitate, discursul menţionat citează România astfel: „Sunt din păcate semne de declin democratic” (“democratic backsliding”) în Ungaria şi provocări faţă de procesele constituţionale în România … („challenges to constitutional processes”).

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că evoluţiile din vara acestui an s-au desfăşurat strict în cadrul oferit de Constituţia României, iar deciziile Curţii Constituţionale au fost pe deplin şi în întregime respectate.

Ministerul Afacerilor Externe nu doreşte să comenteze modul tendenţios în care s-a preluat ştirea în unele medii de presă. Ceea ce contează este relaţia specială dintre România şi SUA, parteneriatul strategic România-SUA fiind prioritar pentru România.

În egală măsura, MAE atrage din nou atenţia asupra necesităţii respectării deontologiei profesiei de jurnalist, citarea exactă a surselor fiind o precondiţie absolut necesară pentru informarea corectă a opiniei publice.

Discursul integral al secretarului de stat american AICI.

 

Surse: Gandul.info, MAE.ro
Foto:  wikipedia

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *