România, hotărâtă să blocheze statutul de candidat la UE al Serbiei. Franța, Italia și Austria susțin candidatura sîrbă

România este hotărâtă să blocheze o hotărâre pozitivă cu privire la acordarea statutului de candidat la UE al Serbiei, “dacă nu sunt efectuaţi paşi rapizi pentru ameliorarea situaţiei minorităţii vlahe” din această ţară, anunţă publicaţia Danas pe Twitter, relatează postul B92 în pagina online.

Vestea pare că a ajuns la oficialii sârbi joi, în timp ce se pregăteau să se întâlnească cu ministrul german de Externe Guido Westerwelle, scrie B92, potrivit Mediafax.ro.

“Românii au anunţat că vor bloca candidatura din cauza problemei (etnicilor) vlahi. Acest lucru aruncă o umbră asupra negocierilor şi aşa dificile cu (ministrul german de Externe Guido) Westerwelle”, au declarat surse citate de cotidian, potrivit B92.

Pe de altă patre, Franţa, Italia şi Austria pledează pentru acordarea statutului de ţară candidată la UE Serbiei, apreciind într-un e-mail trimis Înaltului Reprezentant UE pentru politică Externă Catherine Ashton că Belgradul a “îndeplinit condiţiile” stabilite în decembrie de liderii europeni.

În acest e-mail, miniştrii de Externe francez, austriac şi italian afirmă că au “efectuat o analiză aprofundată a progreselor Serbiei şi au ajuns la concluzia că aceste condiţii au fost îndeplinite”, informează Mediafax.ro.

Liderii europeni au decis, la summitul din decembrie, să amâne luarea unei decizii cu privire la acordarea acestui statut Belgradului, apreciind că este necesar să fie realizate progrese “în aplicarea acordurilor din cadrul negocierilor” dintre Serbia şi Kosovo, fosta sa provincie care şi-a proclamat independenţa. Germania a făcut parte, la summit, dintre ţările cele mai reticente.

Pentru mai multe informații, accesați Mediafax.ro.

Sursa foto: de-de.facebook.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *