Îmbătrânirea României: Ponderea populaţiei tinere este egală cu ponderea populaţiei vârstince

Imbatranim si asta va fi prima mare grija a finantistilor de maine. Nu doar in Romania, ci in intreaga Europa asistam la acest proces. Primul semnal de alarma este deja tras: primul val al generatei “baby boom” a ajuns in pragul pensionarii. In urmatorii ani, indicele de dependenta (raportul dintre numarul populatiei potential active si numarul copiilor si varstnicilor) va creste. Daca adaugam rata scazuta a natalitatii si numarul scazut al persoanelor active din randul populatiei, intrebarea : cine ne va plati maine pensia?, capata accente ingrijoratoare, scrie HotNews.ro.

Potrivit datelor INS, asistam la reducerea ponderii populatiei tinere, de 0-14 ani, de la 23,7% (in 1990) la 15,0% (in 2012) si cresterea ponderii celei varstnice, de 65 ani si peste, de la 10,3% (in 1990) la 15,0% (in 2012). Populatia adulta, de 15-64 ani, a crescut constant de la 66% (in 1990) la 70% (in 2012).

Pentru prima oara in ultimele patru decenii, la 1 ianuarie 2012 ponderea populatiei populatiei tinere este egala cu ponderea populatiei varstnice (15,0%).

Efectele procesului de imbatranire vor apare in timp, determinand perturbatii la nivelul populatiei scolare, populatiei fertile si populatiei in varsta de munca.

Populatia varstnica nu poate fi privita ca o entitate omogena, ea incluzand subgrupa de varstnici “mai tineri” (65-74 ani), subgrupa de varstnici “mai batrani” (75-84 ani) si longevivii (85 ani si peste).

Mai multe informatii  aici.

Sursa: HotNews.ro
Foto:  freefoto.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *