Romania in ”The 2012 Ageing Report”

Marti, 15 mai, a avut loc Reuniunea ministrilor de finante din Uniunea Europeana (ECOFIN), in cadrul caruia s-a discutat si pe marginea Raportului privind demografia Europei, realizat de Directoratul General al afacerilor economice si financiare a Comisiei Europene.

In conformitate cu editiile precedente, proiectiile din Raportul pentru 2012 privind îmbatranirea populatiei acopera chestiuni legate de cheltuielile publice pentru pensii, sanatate, ingrijire pe termen lung, educatie, şi beneficii de şomaj.

Raportul atrage atentia asupra unei amenintari pe termen lung revarsata asupra intregii Europe: scaderea populatiei, la modul general o scadere de 5 procente a populatiei totale a Uniunii Europene, pana la valoarea de 526 milioane in 2040.

Discutia este mult mai nuantata decat problema scaderii populatiei. Un adevarat semnal de alarma ar trebui sa fie impactul cifrelor cu privire la forta de munca: va creste pana in 2020, se vor alatura mai multe femei, urmand apoi un declin de 12% pana in 2060 (cu 27,7 milioane mai putini).

Romania se afla la extrema de jos, inregistrand conform raportului o scadere de 38,5% pana in 2060.

Raportul pensionari-lucratori va creste de la 39% in 2010, la 71% in 2060. De asemenea si la aceasta categorie Romania este fruntasa, cu un raport estimat la o rata de 90% pana in 2060.

Rata de inlocuire naturala pentru o societate este de 2 copii la o femeie, iar in mediul european media este de mai putin 2 copii.

Procentul pentru populatia cu speranta de viata pana la varsta de 65 de ani din Romania pentru proiectia 2010-2015 este de 14.1% barbati si 17.2% femei. Varsta de pensionare conform noii legislatii este de 65 ani, ceea ce inseamna ca doar un segment foarte putin numeros al populatiei va mai beneficia de pe urma sistemului de pensii publice.

Proiectiile privind ocuparea fortei de munca sunt in trend ascendent in Europa, dar nivelul din Romania este si va ramane cel mai scazut:

Conform graficului, rata ocuparii fortei de munca in Romania va creste sensibil pana in 2020, dupa care va cunoaste o cadere dramatica pana in 2060.

ECOFIN conchide ca UE trebuia sa ia masuri si propune o crestere a cheltuielilor publice corelate cu varsta cu 4,1 procente din PIB intre 2010 si 2060. Recomandarile pentru cheltuielile publice legate de imbatranire erau la un procent de minim 4,7 din PIB.

Totusi aceste provocari necesita o abordare politica adecvata, atat la nivelul Uniunii Europene, dar mai ales la nivel national. Cateva din sectoarele ce necesita atentie din perspectiva consecintelor economice si bugetare ale imbatranirii pot fi: reducerea datoriei publice, cresterea ratei de ocupare a fortei de munca si a productivitatii, reforma pensiilor, sisteme de ingrijiri medicale si de asistenta pe termen lung.

Raportul poate fi consultat aici: Raport ECOFIN – 2012 ageing report mai 2012

Autor: Adrian Marius Dobre, expert afaceri Europene, secretar general Fundatia Europeana “Titulescu”

 

Sursa: blog.adrianmariusdobre.eu
Foto: erudytam.net

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *