România începe anul cu buzunarele pline. Pentru cât timp?

România începe anul cu buzunarele umplute de banii de la FMI. Circa 900 milioane de euro vor ajunge în visteria Băncii Naționale a României (BNR) după ce Fondul Monetar Internațional (FMI) a aprobat, vineri, eliberarea celei de-a șaptea tranșe de împrumut pentru țara noastră, potrivit Mediafax.

La sfârșitul lui octombrie, o misiune comună a FMI și a Comisiei Europene s-a aflat la București pentru a analiza modul în care au fost îndeplinite criteriile de performanță stabilite pentru finele lui septembrie. România a trecut cu bine de evaluare: a adoptat legea pensiilor, a salarizării, a bugetului și a modificat controversata Ordonanța de Urgență 50 privind contractele de credit ale populației astfel încât aceasta să nu se aplice la contractele în derulare. Condițiile impuse au fost îndeplinite, așa că FMI a dat undă verde acordării unei noi tranșe din împrumut, de circa 900 milioane de euro.

Programată inițial în decembrie, acordarea celei de-a șaptea tranșe a fost amânată pentru prima lună a anului, din cauză că nu au fost aprobate la timp legea salarizării, bugetul pe 2011 și reforma pensiilor.

Noi emoții îi așteaptă însă pe români pe 25 ianuarie. O nouă misiune FMI va sosi la București pentru a formula concluziile în ceea ce privește ultimul trimestru din 2010, dar și pentru a discuta despre un nou acord, de tip preventiv. În perioada aprilie-mai, va avea loc ultima evaluare a acordului. Tot atunci vor fi definitivați parametrii finali ai noului acord. Consolidare fiscală și continuarea reformelor structurale și a modernizării statului … acestea sunt dorințele și propunerile președintelui Traian Băsescu pentru definirea viitoarei înțelegeri. Jeffrey Franks, șeful misiunii FMI în România spune că obiectivul-chei va fi consolidarea stabilizării economice. Cu toate acestea, nu vor lipsi reformele structurale menite să genereze o creștere economică puternică. Potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax, FMI va pune la dispoziția României prin noul acord circa 3,6 miliarde de euro timp de un an. Banii vor putea fi accesați însă doar în caz de urgență.

Statul român a primit de la FMI patru tranșe în valoare de 4,25 miliarde euro. Pentru acordarea ultimelor două, țara noastră a trebuit să ia măsuri de austeritate care să permită încadrarea în ținta de deficit pugetar de 6,8% din PIB. Printre acestea se numără disponibilizările din sectorul public, reducerea pensiilor și a salariilor, creșterea taxei pe valoarea adăugată și așa mai departe. România ar trebui să primească anul acesta și cea de-a opta tranșă din împrumut, în valoare de 874 milioane DST.

În 2009, statul român a încheiat cu FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială și alte instituții financiare un acord de asistență financiară pe doi ani. Valoarea acestuia se ridică la circa 20 miliarde de euro, din care România a primit, până în momentul de față, 3,7 miliarde euro de la Comisia Europeană, 300 de milioane de euro de la Banca Mondială și 11, 27 miliarde euro de la FMI. La suma din urmă se va adăuga noua tranșă de 900 milioane de euro.

Raluca Stirbet

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *