Jim Yong Kim, preşedintele Băncii Mondiale: O treime din populaţia României trăieşte în sărăcie. Guvernul trebuie să instituie sisteme de asigurări sociale şi să investească în învăţământ şi sănătate

Jim Yong Kim PontaRomânia a făcut progrese  în dezvoltarea economiei, dar în pofida acestora rămâne ţara cu cele mai înalte nivele ale sărăciei din Uniunea Europeană (UE), peste 30% din populaţie trăind cu mai puţin de 5 dolari pe zi, a declarat Jim Yong Kim, preşedintele Băncii Mondiale (BM).

”Vestea cea bună este că venitul mediu al românilor a crescut de la un sfert din media europeană la aproape jumătate din media europeană, pe măsură ce s-au deschis pieţele şi au fost reformate instituţiile”, consideră oficialul.

”În ciuda progreselor înregistrate de Guvern, România rămâne ţara cu cele mai înalte nivele ale sărăciei din Uniunea Europeană. Peste 30% din populaţie trăieşte cu mai puţin de 5 dolari pe zi. Aş dori să atrag atenţia asupra persoanelor care trăiesc cu un venit atât de mic, inclusiv populaţia romă de aici, din România, şi din alte părţi ale Europei. Consider că este un imperativ moral pentru toate guvernele să instituie sisteme de asigurări sociale pentru cei mai săraci şi să investească în învăţământ şi sănătate pentru cei care sunt cel mai nevoiaşi”, a spus preşedintele Băncii Mondiale, după întâlnirea cu Ponta.

”Pentru a se asigura ca această creştere continuă să fie în beneficiul celor săraci, noi considerăm că România trebuie să continue să aibă pieţe flexibile ale muncii, care vor facilita trecerea de la locuri de muncă cu productivitate scăzută la unele cu productivitate mare şi vor duce la creşterea calificării forţei de muncă. Instituirea unui mediu de afaceri mai simplu va permite întreprinzătorilor să creeze locuri de muncă şi să aducă valoare adăugată în economie. Va continua însă să fie necesară o protecţie socială corespunzătoare pentru cei mai vulnerabili.

Pe măsură ce România depune eforturi în direcţia creşterii durabile şi a ajunge la același nivel cu multe țări ale Uniunii Europene în privința standardelor de viață, a productivității si competitivității, provocarea va fi aceea de a gestiona schimbarea, ceea ce este întotdeauna dificil.

În cadrul acestui efort, aş dori să reafirm disponibilitatea Băncii Mondiale de a fi un partener al Guvernului României în direcţia atingerii ţelului de creştere incluzivă şi prosperitate împărtăşită.” a adaugat președintele BM.

Sursa: http://www.worldbank.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.