Jurnalist New York Times: Stereotipurile facile privind Romania persista

Flag of RomaniaRomania este o tara vulnerabila stereotipurilor, in special prin prisma faptului că este a doua cea mai saraca tara din UE, sustine jurnalistul The New York Times si International Herald Tribune, Dan Bilefsky, într-un interviu acordat Ziare.com.

Ziare.com: Care este perceptia generala despre Romania si despre romani, in Europa, in SUA si in Canada?

Zilele in care oamenii vedeau Romania drept o tara a cainilor vagabonzi si a derbedeilor de pe strazi s-au incheiat, din fericire. Oricine viziteaza Bucurestiul va descoperi un oras cosmopolit, cu o clasa profesionala talentata, restaurante de clasa mondiala si cultura din abundenta.

Desigur, Romania este inca a doua cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, asa ca imaginea unei tari sarace persista, in special gandindu-ne la zonele rurale mai sarace.

Insa Romania este de asemenea un centru de inalta tehnologie, are ingineri straluciti si trebuie doar sa ne uitam la toate companiile din Timisoara, de la Microsoft la Alcatel, pentru a vedea ca imaginea cliseica despre Romania nu mai este adevarata.

Cu toate acestea, provocarile raman. Recentul scandal al carnii de cal, in timpul caruia unele tabloide britanice si unii oficiali francezi au acuzat abatoarele romanesti, totusi pe nedrept, de macelarirea a mii de cai ologi, a aratat ca stereotipurile facile persista.

Dan Bilefsky este un corespondent din Paris al The New York Times si The International Herald Tribune, iar pana recent a fost reporter in New York pentru NYT. 

De origine canadiana, Bilefsky a absolvit Universitatea Oxford si Universitatea Penssylvania si este fostul sef al biroului din Bruxelles al New York Times.

 

Interviul integral, AICI.

Sursa: Ziare.com
Foto: freefoto.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.