Romania, Laborator al Dialogului dintre Stiinta si Spiritualitate in Lumea Contemporana

Romania, ca “Laborator al Dialogului dintre Stiinta si Spiritualitate in Lumea Contemporana”, este deviza sub care, timp de doua zile, la Bucuresti, Academia Romana va gazdui unul dintre cele mai importante evenimente ale acestui an.

In perioada 19-20 octombrie 2009, celebrand inchiderea programului “Știință si Ortodoxie-Cercetare si Educatie sub egida Fundatiei “John Templeton”, se desfasoara primul program national amplu in cadrul unei lumi ortodoxe si post-comuniste. Principalul scop este acela de a impartasi experienta dintre diferite personalitati din diferite tari, religii si spiritualitati.

Luni seara va fi lansata cartea “Ce este Realitatea? Reflectii asupra lumii lui Stefan Lupascu” a lui Basarab Nicolescu (foto), membru de onoare al Academiei Romane.

Participarea la congres se face pe baza de invitatie. Calea Europeana va fi acolo si, gratie bunului nostru prieten, profesorul Florin Munteanu, vom avea o extraordinara emisiune, in curand, in care vom discuta despre rolul important pe care Romania il joaca pe teritoriul dialogului dintre Stiinta si Spiritualitate, in plin avant al Societatii Cunoasterii.
Puteti accesa aici intregul program al Congresului.

Iata si emisiunea la care a participat, in 2007, pe Calea Europeana, domnul profesor Munteanu.Puteti urmari fragmente, in care, inca de acum doi, trei ani, se vorbea despre Societatea Cunoasterii si rolul romanilor in dezvoltarea acestui concept.

Partea 1

Partea 2

Partea 3

Partea 4

Partea 5

Share daca ti-a placut articolul:

2 Responses to Romania, Laborator al Dialogului dintre Stiinta si Spiritualitate in Lumea Contemporana

 1. MARIUS GOGONEA 26/10/2009 at 16:24

  La biserica Palatului Cotroceni si nu numai s-a ajuns la aberatia ca,… satelitii bat clopotele bisericii. Ce treaba are in acest caz stiinta cu spiritualitatea? Nu este indreptatit si ingaduit ca omul sa slujeasca Dumnezeului sau, Creatorului sau, oricit de mult ar evolua stiinta? Ce treaba are Sfintenia lui Dumnezeu, ale carei dimensiuni noi oamenii nici macar nu ni le putem imagina, cu tehnologia rece, goala si moarta?

  Reply
 2. Florin Munteanu 19/11/2009 at 02:01

  Pai tocmai asta este si problema! Daca vom continua sa producem doar obiecte “moarte si goale” de orice proprietate capabila sa dezvolte dimensiunea spirituala a unui Om, daca vom continua sa construim aceasta societate centrata doar pe eficienta, profit si materie, in care individul este vazut doar ca si o simpla “piesa de schimb” a mecanismului social actual… nu vom mai avea in curand pentru cine …bate clopotele si pregati pachetelul de dimineata pentru gredinita..

  Tehnologiile moderne sunt extrem de periculoase, cu mult mai distructive decat orice bomba inventata caci nanotehnologia, genetica dar si memetica, infodinamica si psihologia cuantica ofera forme de distrugere, in masa sau “selectiva” , cum nimeni nu a visat vreodata… asa ca, fara o induhovnicire a omului de stiinta nu ne ramane decat sa ne pregatim de pe-acum grota pentru un nou stagiu …in comuna primitiva…

  Cele 40 de carti scoase de editura Curtea veche in colectia Stiinta si Religie in care:
  – s-a lamurit limita sistemelor formale si deci teritoriul filozofiei si al teologiei academice – imperiu limitat al cuvantului – si
  – s-a structurat taramul trairii in comuniune cu principiile de viata ale Sfintilor parinti ca si cale catre pregatirea spirituala personala,
  sunt o marturie ca acest dialog este si util si mai ales fertil: el defineste, dincolo de cuvinte NEVOIA de restructurare a stilului nostru de viata centrat acum pe placerea de a Traii. Stiinta a ajuns sa aduca dovada palpabila a nevoii de “igiena mentala”, de curatenia gandurilor si trairilor, a reusit sa justifice calea de devenire spirituala ca fiind singura cale de co-evolutie cu natura (vezi GAIA, dezvoltare durabila etc.)etc… Odata in plus, alaturi de spusele initiatilor din misterii, din cele ale marilor Invatatori ai Omenirii si Omul de stiinta de azi intelege, recunoaste si recomanda Omenirii – sub deviza OMENIREA are O MENIRE – o cale duhovniceasca…Si asta , cred ca este ceva… cu mult peste permanenta balacareala si confuzia “intelectuala” la care asistam azi la majoritatea televiziunilor, la majoritatea comentariilor de politica … si careia multi oameni deosebiti ii cad prada(le-a devenit un stil de viata, de functionare)… Va asigur ca dialogul avut nu este de nivelul bascaliei sugerate de relatia …palatul Cotroceni…. sateliti si biserica…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *