Lucian Boia: „Românii sunt un popor foarte complexat“

Lucian Boia a oferit un interviu pentru Adevarul, pe marginea volumului său proaspăt apărut la Humanitas, „De ce este România altfel?”, care a fost cartea cel mai bine vândută la Târgul Gaudeamus.

Adevarul: În volumul „De ce este România altfel?”, scrieţi la început că evenimentele de pe scena politică în vara anului acestuia au dovedit că ţara e defectă. Să ne închipuim că o ducem la service pentru o revizie. Despre ce defecţiune e vorba?


Să ne înţelegem: România are şi segmente de reuşită, putem să vorbim şi despre asta, dar nu cred că ne foloseşte prea mult. Putem să zicem „uite, în cutare domeniu suntem normali”. Ei bine, e normal să fii normal. Necazul e că lucrurile care nu merg bine le strică şi pe cele care funcţionează. Ce mă deranjează cel mai mult e că românii sunt un popor foarte complexat. Au complexe de inferioritate faţă de străini şi, în acelaşi timp, au şi strategia compensatorie cu manifestări de superioritate, prin care să anuleze complexele. De exemplu, spunem că suntem mai leneşi decât occidentalii, dar mai inteligenţi. Mulţi români gândesc că neamţul e mult mai ordonat, mai disciplinat şi mai eficient, dar că românul e mai deştept. Alţii continuă raţionamentul: „degeaba suntem mai inteligenţi, dacă nu punem în operă inteligenţa noastră”. Rămâne totuşi satisfacţia că suntem mai inteligenţi decât ceilalţi… Ceea ce bineînţeles că nu e adevărat, că nu suntem nici mai buni, nici mai răi. Aştept momentul în care românii să se normalizeze şi să nu mai dramatizeze aşa de mult raporturile cu străinătatea. Apoi, nu-mi place toată aproximaţia românească, lipsa de rigoare. Românul le face pe toate într-o manieră improvizată. Şi nu respectă regulile. Avem reguli, dar degeaba, că nu ne preocupă decât cum să le ocolim, cum să le exploatăm în folosul nostru.

Interviul integral aici.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  ro.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Lucian Boia: „Românii sunt un popor foarte complexat“

  1. Ovidiu 22/03/2013 at 15:46

    Dl Boia nu pare a se distinge cu nimic de categoria descrisa, dramatizand si generalizand anumite conceptii romanesti intr-un mod patetic.
    Inteligenta romanilor e cunoscuta, iar faptul ca noi ne recunoastem minusurile, dar si plusurile raportandu-ne la straini, inseamnaca avem o mentalitate sincera, demna si deschisa.
    Boia nefiind roman, nu intelege natura mentalitatii romanesti, iar faptul ca neaga inteligenta superioara a romanilor, demonstrata in ani grei de activitate in afara tarii, inseamna ca tocmai el este cel complexat.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *