România mai are doar nouă luni pentru a rezolva o problemă de 21 miliarde € (Centrul Român de Politici Europene)

România mai are doar câteva luni pentru a rezolva problemele care de 20 de ani au afectat restituirea proprietăților. Centrul Român de Politici Europene atrage atenția asupra acestei probleme în ultimul său raport ”Viitoarea reformă a restituirii proprietăților – mai avem doar nouă luni pentru a rezolva o problemă de 21 miliarde de Euro”.

Constatând numărul mare de încălcări de către România ale Convenției Europene a Drepturilor Omului în cazuri privind proprietatea, CEDO a dat în octombrie 2010 prima sa hotărâre-pilot împotriva țării noastre. O hotărâre-pilot obligă statul respectiv să rezolve problema de sistem. Astfel, CEDO a blocat temporar cazurile privind restituirea proprietății din România, cerând autorităților române să pună ordine în sistem ca atare. Termenul limită este 12 iulie 2012. Ne aflăm deci la jumătatea perioadei de pregătire, iar o reformă atât de delicată și costisitoare nu trebuie lăsată pe ultima sută de metri.

Autorul raportului, Andrei Popovici, face un scurt istoric al restituirii proprietății în România, analizează cererea CEDO și acțiunile întreprinse până acum de autoritățile românești. De asemenea, accesează propunerile pe care autoritățile doresc să le aducă în dezbatere publică și face comentarii și recomandări asupra acestor propuneri.

Recomandările raportului pot fi accesate aici.

Sursa articol: http://www.crpe.ro/index
Sursa foto: ciehasdeu.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *