Romania medievala la raport

Justitia si Concurenta au fost ultimele doua capitole dintre cele negociate cu Bruxelles-ul pentru aderarea Romaniei la UE. Mentinerea unei garantii ca domnia legii exista cu adevarat in acest stat membru numit Romania a dat mari batai de cap politicienilor de toate culorile si a fost folosita in egala masura de Comisia Europeana, statele membre si…de politicienii romani, ca arma politica.

Astazi, cand aderarea la Schengen pare inca departe, iar unii politicieni europeni pun sub semnul intrebarii respectarea standardelor UE de cat Romania ca stat membru, putem realiza miza reala a parcursului nostru european. Valorile Occidentului sunt greu de digerat intr-o tara estica, mai ales cand aceasta e plasata in Sud, adica acolo unde UE pare din ce in ce mai vulnerabila economic-vezi Grecia, Spania, Italia sau Portugalia, ca sa nu mai vorbim de Bulgaria.

Cum raspunde Romania acestui moment? Cand Presedintia, Guvernul, Parlamentul ar trebui sa fie umar la umar pentru a atinge obiectivul cel mai important dupa aderarea la NATO si UE, adica aderarea la Schengen, sa nu mai vorbim de zona Euro, cand liderii europeni discuta de Satele Unite ale Europei, Romania medievala se bate cu ea insasi. Boierii din PDL cu boierii de USL, Voda cu Vornicii si Hatmanii…trei milioane de romani au plecat in bejenie, nu in munti, de teama turcilor, ci prin Occident, de teama saraciei si lipsei de perspectiva.

Imaginati-va ca nu aveti calculatoare pe birou sau lap-top pe genunchi, nu aveti TV, radio si masini pe strazi. In ce an suntem?

Dan Carbunaru

foto-adevarul.it

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.