Mizele mandatului cu care Băsescu merge la Consiliul European

Preşedintele Traian Băsescu a decis: nu îl va delega pe Victor Ponta să meargă săptămâna viitoare în locul său la Bruxelles, la Consiliul European în care se discută bugetul UE pe şapte ani.

Miza ocupării scaunului de la Bruxelles pe 22 şi 23 noiembrie are efecte în campania internă, scrie Gandul.info: defilarea înainte de parlamentare cu miliardele europene pe care România ar urma să le obţină, pe hârtie, din 2014 până în 2020.

Surse politice au declarat pentru Gândul că, în ciuda coordonării defectuoase la nivel înalt din ultimele luni în privinţa negocierilor pe bugetul UE, sumele pe care România le-ar putea obţine nu vor coborî sub pragul actual de 35,5 miliarde de euro.

Calculele interne riscă însă să fie date peste cap la Bruxelles. Ultima propunere de buget a preşedintelui Consiliului, Herman van Rompuy, prevede tăieri de 30 de miliarde din cele 399 destinate coeziunii, ceea ce va afecta, inevitabil şi România. Scăderi şi mai drastice cer şi ţări ca Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Austria sau Suedia, dinspre care vin semnale tot mai clare că bugetul UE nu se va tranşa la acest summit, ci mai degrabă la începutul anului viitor. Victor Ponta a insistat, în intervenţia sa de la Guvern, asupra faptului că nu poate fi acceptată propunerea recent prezentată de preşedintele Consiliului Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, şi care implică scăderi de fonduri atât pentru politica agricolă comună, cât şi pentru politica de coeziune şi introducerea unor criterii noi, defavorabile României, de stabilire a alocaţiilor. El a arătat că, dacă va fi cazul, pentru această propunere defavorabilă România îşi va exercita dreptul de veto.

Articolul integral, aici.

Sursa: Gandul.info
Foto:  presidency.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *