Ce noi estimări a făcut Comisia Eurpeană pentru România

Comisia Europeană (CE) a făcut noi estimări pentru România, arătând că ţara noastră va avea în acest an o creştere economică de 0,8%, potrivit Adevarul.ro.

Principalele riscuri fiind incertitudinea politică şi un impact peste aşteptări al secetei, urmând ca anul următor avansul PIB să se accelereze la 2,2%.

Pentru anul 2014, CE se aşteaptă la o creştere a PIB de 2,7%, potrivit prognozei economice de toamnă 2012-2014.

Creşterea economică pentru 2012 este estimată a fi relativ redusă, la circa 0,8%, cererea internă fiind principalul motor de creştere. Seceta severă din timpul verii, declinul încrederii consumatorilor şi dificultăţile în accesarea de fonduri UE indică o perspectivă negativă. Activitatea economică slabă este aşteptată să afecteze crerea de import, menţinând deficitul de cont curent stabil. Principalele riscuri pentru 2012 sunt continuarea incertitudinilor politice interne, care ar putea crşte costurile de finanţare şi limita investiţiile, şi un impact peste aşteptări al secetei asupra agriculturii“, se arată în raport.

Principalele riscuri pentru buget în orizontul de timp analizat sunt posibile corecţii financiare legate de accesarea fondurilor europene sau finanţarea de la bugetul de stat a unor proiecte prioritare, acumularea de noi arierate, mai ales la nivel local, precum şi lipsa de progrese în restructurarea companiilor de stat, situaţie care ar pune noi presiuni pe buget în anii următori.

Mai multe informatii privind raportul CE gasiti aici.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  freefoto.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *