Romania a participat la reuniunea ministeriala a UE cu Liga Statelor Arabe

Secretarul de stat Ovidiu Dranga a condus delegaţia care a participat, ieri, 13 noiembrie 2012, la Cairo, la cea de-a doua reuniune ministerială Uniunea Europeană – Liga Statelor Arabe (LSA) şi la reuniunea grupului de lucru UE-Egipt.

1.      Reuniunea ministerială Uniunea Europeană – Liga Statelor Arabe

Reuniunea a fost co-prezidată de Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate şi de Adnan Mansour, ministrul libanez al afacerilor externe și al imigranților.

În cadrul întâlnirii au fost abordate teme de interes major privind evoluțiile din Orientul Mijlociu și din nordul continentului african, securitatea și stabilitatea regională, prevenirea conflictelor, situația din Siria, procesul de pace în Orientul Mijlociu etc.

Referindu-se la situaţia din Siria, secretarul de stat Ovidiu Dranga a subliniat necesitatea identificării unei soluţii politice care să pună capăt masacrelor intolerabile ce continuă să aibă loc în această ţară. În acest sens, a exprimat sprijinul deplin al României faţă de misiunea Reprezentantului Comun Lakhdar Brahimi. Secretarul de stat român a salutat consensul atins la Doha de reprezentanţii forţelor de opoziţie siriene în convenirea unei platforme comune, evidenţiind necesitatea ca aceasta să fie construită pe baza respectului total al libertăţilor şi demnităţii umane, al drepturilor minorităţilor şi al pluralismului politic, cultural şi religios.

Demnitarul român a împărtăşit preocuparea internaţională privind situaţia umanitară în continuă deteriorare pe teritoriul sirian, care determină fluxuri permanente de refugiaţi către ţările vecine.

În cadrul reuniunii au fost adoptate o declarație comună și o foaie de parcurs pentru perioada 2013-2014, cu accent pe cooperarea UE-LSA în domeniile economic și social.

2.      Reuniunea grupului de lucru UE – Egipt

Reuniunea, care a început la 13 noiembrie şi va continua şi în ziua următoare, constituie un bun prilej pentru creșterea încrederii și îmbunătățirea imaginii Egiptului, în contextul unor decizii strategice pentru dezvoltarea acestei ţări pe termen mediu și lung.

Uniunea Europeană a fost reprezentată de Catherine Ashton, Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, de Antonio Tajani, vicepreşedinte, comisar pentru industrie și antreprenoriat şi de Stefan Fule, comisar pentru extindere și politica de vecinătate. Egiptul a fost reprezentat de preşedintele Mohammed Morsi şi primul ministru Hesham Qandil, precum şi alţi membri ai cabinetului egiptean.

Au fost abordate mecanisme concrete de cooperare pentru dezvoltarea relațiilor economice și comerciale, a turismului și pentru dezvoltarea unor politici sociale care să sprijine dezvoltarea societății civile egiptene.

De asemenea, au fost identificate modalități prin care grupul de lucru să faciliteze mobilizarea de resurse ale UE, ce urmează a fi folosite pentru facilitarea procesului de tranziție din Egipt.

Sursa: MAE
Foto: privesc.eu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *