Romania pe calea europeana: 20 de ani de la aderarea la Consiliul Europei

De Ionut Stroe, deputat    

Pe 15 octombrie 2013, Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a marcat cei 20 de ani de la aderarea României la Consiliul Europei printr-un seminar aniversar pe care mi-a revenit deosebita onoare sa-l moderez. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa unui înalt oficial al Consiliului Europei,  secretarul general adjunct, Gabriella Battaini-Dragoni. Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, domnul Jean-Claude Mignon, a transmis, cu acest prilej, un mesaj video de felicitare.

Ionu_-Marian STROE, RomaniaIonu_-Marian STROE, Roumanie         Consider că cei 20 de ani de participare a României prin delegaţiile sale la Consiliul Europei (CoE), înseamnă 20 de ani de asimilare a standardelor europene şi a valorilor fundamentale ale instituţiilor europene de la Strasbourg: democraţie, libertate, pluralism, non-discriminare, stat de drept şi bineînţeles, poate cel mai important obiectiv al CoE, acela de a realiza o cât mai mare unitate a statelor membre pentru facilitarea progresului economic şi social al acestora. Chiar dacă democraţia românescă nu a evoluat cu rapiditatea cu care ne-am fi dorit-o noi românii, cred că borna celor 20 de ani poate fi şi momentul maturităţii depline a democraţiei româneşti (prin comparaţie cu Bulgaria sau Ungaria). Putem afirma, când vorbim despre ţara noastră, în cadrul Consiliului Europei, că suntem în egală măsură atât o democraţie recunoscută şi apreciată, dar şi un factor de stabilitate în regiune (Balcanii de Vest şi Europa de Răsărit).

Nu scriu aceste lucruri doar pentru a lăuda gratuit misiunea parlamentară sau diplomatică la Strasbourg, ci pentru că îndeplinirea cu succes a acestor misiuni e unul din motivele noastre de mândrie şi e, de altfel, confirmată şi recunoscută atât de statele partenere, cât şi de instituţie. Referiri explicite, în acest sens, au avut preşedintele APCE, Jean – Claude Mignon, sau secretarul general al CoE, Thorbjorn Jagland, demonstrând interesul susţinut al instituţiilor de la Strasbourg pentru ţara noastră.

            APCE este numită în termeni generici şi adevarată şcoală a democraţiei. Atât pentru tânără democraţie a anilor ’90, cât şi pentru mulţi dintre noi, oamenii politici, APCE a reprezentat, într-adevăr, o şcoală. Convingerea mea este că experienţa câştigată, principiile şi valorile însuşite, abilitatea de a lupta pentru respectarea lor şi atitudinea mereu obiectivă în raport cu acţiunea zonei executive, chiar a propiei ţări, sunt lucruri care ne-au consolidat costrucţia politică personală iar acum, ne definesc ca membri ai APCE. Aceste calităţi au devenit parte a personalităţii noastre, parte a ceea ce reprezentăm ca oameni politici, iar odată însuşite, aceste valori le vom apăra mereu.

       Poza T Melescanu 1993 (2)          Poate la fel de importantă ca şi aniversarea importantului reper temporar, a fost prezenţa la eveniment a numeroşi oameni a căror contribuţie a fost esenţială în activitatea ţării noastre la Consiliul Europei. Au împărtăşit şi rememorat momente importante din experienţa aderării Petre Roman, fost prim ministru în momentul când România a obţinut statutul de invitat special la APCE, Teodor Meleşcanu, ministrul de externe la momentul aderării, Adrian Năstase, fost premier și fost ministru de externe, Gyorgy Frunda, membru al Delegației Parlamentului României la APCE timp de peste 20 de ani.

Poza P Roman 1999          Intervenţiile acestor oameni au făcut ca cea de-a doua parte a întâlnirii să capete un caracter pe cât de lejer şi deschis, pe atât de interesant. Au fost chiar devoalate o parte din culisele perioadei premergătoare aderării, în care de la o supraevlauare a şanselor, în percepţia noastră de 90% în momentul plecării delegaţiei către Adunarea de la Strasbourg în ianuarie 1991, acestea să se diminueze progresiv în estimările oficialiilor CoE la 10%, în decursul a numai două zile, pentru ca la finalul vizitei, Biroul lărgit al Adunării să ia hotărârea să acorde României statut de invitat special la APCE. Tirurului încrucişat de întrebări ale parlamentarilor APCE, marcate de un puternic curent negativ cu privire la demersul democraţiei româneşti, i-a răspuns atunci cu succes prim-ministrul, Petre Roman. Doi ani mai târziu, APCE adoptă avizul privind cererea României de aderare la CoE, sub mandatul preşedintelui APCE Miguel Ángel Martinez, iar Consiliul de Miniştri, Rezoluţia privind decizia de invitare a României la CoE. Aceste două importante acte au fost semnate în perioada când ministru de externe era dl Teodor Meleşcanu. De asemenea, domnia sa a  rememorat dialogul constant cu personalităţile cheie în procesul aderării, între care secretarul general al CoE, doamna Catherine Lumiere.

           Uitându-ne în urmă la angajamentele (asigurarea libertăţii de opinie şi a libertăţii presei, protecţia minorităţilor, exercitarea controlului parlamentar faţă de instituţii precum SRI, etc…) pe care ni le asumam pentru a ne alătura pe drumul democraţiei familiilor europene, de care destinul istoric ne-a separat brutal şi în mijlocul cărora am dorit să revenim pentru a reînnoda firul democraţiei româneşti, suspendat în cei 50 de ani de comunism, ne dăm seama că aspiraţiile de atunci au devenit realităţi.

Trăim într-o societate democratică, cu drepturi aliniate unor standarde, testate şi fundamentate de către democraţii mult mai vechi decât a noastră, iar eu nu vreau să uit că această realitate democratică de azi se datorează şi eforturilor personalităţilor politice invocate mai sus. Eram un tânăr adolescent la momentul aderării României la Consiliul Europei şi chiar dacă la acel moment nu am resimţit beneficiul unui asemenea statut al ţării noastre, aveam să realizez mai târziu cât de crucial a fost acesta pentru dezvoltarea mea într-o cultură a democraţiei, a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.

 

Nota redactei: Tanarul Deputat PNL Ionuţ Stroe este şeful delegaţiei României la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, fiind  si vicepreşedinte al APCE. Incepand cu 11 octombrie 2013, Ionut Stroe a decis sa se alature echipei de editorialisti ai caleaeuropeana.ro. Salutam acest demers, deschis oricaror altor lideri politici care inteleg importanta promovarii valorilor europene si care doresc sa comunice aceste idei pe caleaeuropeana.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *