România, pe primul loc în topul ţărilor care deturnează fonduri europene

Potrivit unui raport întocmit de Oficiul European de Luptă Antifraudă OLAF, România se află pe primul loc în topul statelor membre UE care deturnează fonduri europene. Ţara noastră este urmată de Germania şi Italia, potrivit Adevarul.ro.

În timp ce Italia este ţara care a deturnat cei mai mulţi bani europeni în 2011, România conduce clasamentul celor mai multe cazuri, raportând 225 de anchete. Pe locul doi se află, spre surprinderea tuturor, Germania, cu 168 de cazuri de fraudă. Italia se situează pe locul al treilea, cu 112 dosare, potrivit raportului OLAF, publicat la 11 iulie 2012.

“Ceea ce este îngrijorător în cazul României este rata scăzută a condamnărilor la sfârşitul procedurilor judiciare”, consideră reprezentantul OLAF Lothar Kuhl, citat de site-ul postului francez de televiziune TV 5. “Rareori sunt condamnaţi suspecţii. Mai important decât numărul mare de cazuri (n.r. – de corupţie) transmise este eficienţa cu care acestea sunt tratate de către autorităţile naţionale. Statele care au rate ridicate de cazurile nerezolvate demonstrează o ineficienţă a sistemului judiciar de a-i pedepsi pe infractori”, a mai spus Kuhl.

Potrivit raportului OLAF, în România, 73,4% dintre procesele deschise sunt respinse în cursul soluţionării lor. Doar 23,4% dintre cazuri sunt soluţionate. În schimb, în Germania, 32,5% dintre procese sunt respinse, iar 57% sunt soluţionate.

“România este supusă unui mecanism de control special, ceea ce explică oarecum numărul mare de cazuri de fraudă semnalate”, se mai arată pe site-ul televiziunii franceze.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  istockphoto.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.