Romania cere UE o reprezentare mai puternica in PESA

BlindateTrebuie să existe un echilibru între contribuţia substanţială pe care România o are în cadrul Politicii Europene de Securitate şi Apărare (PESA) şi reprezentarea ţării noastre în cadrul structurilor de conducere şi planificare ale UE în acest domeniu,consideră secretarul de stat MAE Bogdan Aurescu, citat de Newsin.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice din MAE,  Bogdan Aurescu, care a avut miercuri o întrevedere cu Matthew Reece, director adjunct al Capacităţii Civile de Planificare şi Conducere din cadrul Secretariatului General al Consiliului UE, i-a expus oficialului această aşteptare a României.

“Trebuie să existe un echilibru între contribuţia substanţială pe care România o are la misiunile şi operaţiile derulate în cadrul Politicii Europene de Securitate şi de Apărare, fiind pe locul trei între cele 27 de state membre ca număr de personal implicat şi nivelul de reprezentare al ţării noastre în cadrul structurilor de conducere şi planificare ale UE în acest domeniu”, a spus Aurescu în timpul întrevederii, transmite MAE într-un comunicat.

La rândul său, oficialul UE a manifestat apreciere faţă de contribuţia României la misiunile PESA. Totodată, în cursul discuţiilor au fost abordate cu precădere aspecte referitoare la participarea României la misiunile civile PESA, cu un accent special asupra Misiunii de Monitorizare a UE din Georgia (EUMM Georgia, la care România contribuie cu 20 de monitori) şi EULEX Kosovo.

Experţii români care participă la misiunile PESA provin din mediul diplomatic, militar, poliţie, jandarmerie, justiţie, dar şi din mediul neguvernamental, iar în prezent, eforturile Ministerului român de Externe în acest domeniu se îndreaptă către promovarea susţinută a unora dintre aceşti experţi în funcţii de mai mare vizibilitate în cadrul structurilor UE competente, dar şi în teatrele de operaţii, la nivelul misiunilor şi operaţiilor PESA la care participă şi ţara noastră, evidenţiază MAE.

Cea mai importantă parte a detaşărilor experţilor români în cadrul misiunilor PESA se îndreaptă către Balcani şi zona Extinsă a Mării Negre, însă România are participări şi în cadrul misiunilor din regiuni mai îndepărtate, precum EUPOL Afganistan şi EUNAVFOR ATALANTA, urmărind, potrivit comunicatului, dobândirea rapidă a unei expertize cât mai cuprinzătoare într-un domeniu care va ocupa un rol central în dezvoltarea Uniunii Europene.

România participă la cinci din cele nouă misiuni PESA civile, după cum urmează: cu 10 ofiţeri de poliţie în Bosnia şi Herzegovina, cu 176 membri (115 jandarmi, 60 ofiţeri de poliţie şi un expert civil) în Kosovo, cu 20 de monitori în Georgia, cu trei experţi juridici în Irak şi cu cinci ofiţeri de politţie în Afganistan.

În ceea ce priveşte misiunile militare din cadrul PESA, România are 55 militari pentru EUFOR ALTHEA (Bosnia şi Herzegovina) şi un militar la centrul operaţional pentru EUNAVFOR ATALANTA.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *