Cum au ajuns primarii sa se ascunda de ANI in spatele legislatiei UE

integritate ANIModificarea legii ANI este cerută cu insistenţă de liderii PNL şi PSD din teritoriu, mulţi dintre ei temându-se că îşi vor pierde mandatul din cauza aplicării legii, noteaza Gandul.info.

Mai mulţi şefi de Consilii Judeţene, dar şi primari ai USL au fost declaraţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate, deoarece au participat în consiliile de administraţie ale societăţilor aflate în subordinea lor.

Surpriza neplăcută pentru şefii din teritoriu o poate constitui prezenţa primarilor şi a preşedinţilor de Consilii Judeţene în Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară (ADI). Aceştia se tem că ANI va începe să verifice şi activitatea lor în ADI şi pot apărea situaţii de conflicte de interese. În Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitare sunt prezenţi peste 90% din primarii şi şefii de CJ din ţară.

Potrivit liderilor USL din teritoriu, Dragnea le-a promis că în această toamnă, Guvernul va veni cu o modificare la legea ANI, prin care situaţiile de incompatibilitate şi conflict de interese să fie mai clar reglementate.

O variantă găsită de cei găsiţi incompatibili o reprezintă invocarea Tratatului de la Nisa şi trimiterea dosarelor lor la Curtea de la Luxemburg, ei susţinând că legea europeană primează în faţa celei naţionale, iar prima obligă aleşii locali, consilierii, primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene să reprezinte comunităţile în toate structurile ce au legătură cu comunităţile care i-au votat.

Mai multe informatii, disponibile AICI.

Sursa: Gandul.info

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.