Ponta: România nu are alt drum decât cel european. Nu trebuie să purtăm războaie cu Comisia Europeană

“Nu-mi plac cei care vin să pârască la Bruxelles România, sperând că asta o să-i ajute acasă, dar nici nu cred că trebuie să purtăm războaie cu Comisia Europeană pentru războaiele noastre politice interne”, a declarat premierul Ponta, după întâlnirea cu preşedintele CE, reamintind că “România nu are alt drum decât cel european”.

Declarațiile premierului Victor Ponta susținute după întâlnirea cu președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso în cadrul vizitei oficiale efectuate la Bruxelles, potrivit gov.ro:

Victor Ponta: În primul rând, a fost o întâlnire foarte utilă, foarte deschisă. Am discutat, bineînţeles, de urmările crizei politice din această vară, de faptul că guvernul pe care îl conduc şi eu personal suntem absolut convinşi de drumul european al României, de faptul că, după criza politică din vară, avem obligaţia să luăm toate deciziile bune pentru România şi că, în mod sigur, după alegerile din 9 decembrie, acest guvern îşi va continua drumul european pe care România a mers în ultimii ani şi a mers foarte bine. Am discutat în mod concret despre ceea ce reprezintă, din punctul meu de vedere, cel mai dificil şi cel mai important punct de pe agenda europeană şi anume, absorbţia fondurilor europene şi, evident, şi preşedintele Barroso ştia, trebuie să găsim împreună căi prin care lucrurile greşite din perioada 2010-2011, în ceea ce priveşte modul de utilizare a fondurilor europene, să nu se răsfrângă acum, în 2012 şi în 2013 asupra României, pentru că, în primul rând, ar fi păcat, am pierde foarte mult din ceea ce ţara noastră are nevoie şi ar fi un semn prost, după semnele bune, din punct de vedere economic, pe care le-am avut în acest an. Am ieşit din recesiunea economică, am reuşit să păstrăm toate ţintele de deficit stabilite cu FMI, am avut succesul pe care îl ştiţi în momentul emisiunii titlurilor de stat, cu acea dobândă de 5%. Ori dacă ne vin acum, din urmă, nişte, să zic, nişte pierderi pentru ceea ce s-a întâmplat rău în 2010-2011, lucrul ăsta ne poate afecta.
Întrebare: V-a reproşat ceva /…/?
Victor Ponta: Nu, nici vorbă, preşedintele Barroso a apreciat încă o dată – cred că o va face şi în comunicatul domniei sale – faptul că faimoasele 11 puncte au fost tratate de mine şi de guvern la modul cel mai serios şi au fost îndeplinite. Evident că în continuare, ceea ce trebuie să arătăm noi, cei din România, nu de aici, de la Bruxelles, este faptul că putem să ne gândim la proiecte naţionale comune şi că putem să ducem bătălia politică internă în aşa fel încât să nu fie afectate interesele noastre ca ţară în Uniunea Europeană. Am discutat, de asemenea – să nu uit acest lucru – de ceea ce, iarăşi, reprezintă, în contextul fondurilor structurale şi de coeziune, obiectivul fundamental al României pentru 2014-2020 şi anume o cotă cât mai importantă de utilizat pentru ţara noastră şi un sistem administrativ care să nu mai repete greşelile care s-au făcut din 2007 până în prezent.
Reporter: Pe fonduri europene veţi lua măsuri pentru blocajul de pe actuala perioadă de programare?
Victor Ponta: Am luat deja şi lucrăm în continuare cu Comisia. Preşedintele Barroso, ca şi comisarii, fiecare, de resort, au apreciat modificările şi progresele clare făcute, începând cu noiembrie 2011, nu doar cu actualul guvern, ci din noiembrie 2011, însă, repet, acuma problema se pune cu ce a fost rău în 2010 şi 2011 şi cât de mult sau cât de puţin vom plăti acele greşeli. De plătit le vom plăti, asta e clar.

Reporter: Aţi reproşat ceva, la rândul dumneavoastră, domnului Barroso, mă refer la comportamentul doamnei comisar Reding?
Victor Ponta: Nu, nu am vorbit de doamna comisar Reding, am vorbit doar de faptul că, în mod clar, criza politică din România trebuie să fie interpretată nu doar printr-o cheie instituţională, ci mai ales prin cheia voinţei exprimată democratic de către cetăţenii români. Evident că am vorbit încă o dată de faptul că 8,5 milioane de români care votează nu pot fi ignoraţi şi aici lucrurile sunt foarte clare. În acelaşi timp, însă, repet ceea ce am spus şi acasă, România nu are alt drum decât un drum european şi noi, cu Bruxelles-ul, cu Comisia Europeană, nu ne translatăm războaiele din interior. Nu îmi plac nici cei care vin să pârască aici, la Bruxelles sau la Strasbourg, România, sperând că asta o să îi ajute acasă, dar nici nu cred că trebuie să purtăm războaie cu Comisia Europeană pentru războaiele noastre politice interne. Mulţumesc şi ne vedem acasă!

Foto: gov.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *