Presa italiana raspunde dur afirmatiilor comisarului german Guenther Oettinger

Gunther_h_oettingerIn timp ce Comisia Europeana inchidea procedura referitoare la deficitul excesiv al Italiei, comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger dadea curs unui scandal diplomatic afirmand pentru publicatia germana Bild ca „este ingrijorat de faptul ca Bulgaria, Romania si Italia sunt tari neguvernabile”.

Ministrul italian pentru afaceri europene, EnzoMoavero a rectionat imediat afirmand ca „aceste declaratii sunt superficiale si izolate”, relateaza la Repubblica si ilSole 24 ore.

Agentia de presa ANSA a tratat pe larg acestsubiect, publicand si cateva reactii.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Pia Ahrenkilde a spus ca Oettinger a vorbit ca om politic si ca are dreptul sa-si exprime punctul de vedere.

Pe de alta parte, si purtatorul de cuvant al guvernului german, Steffen Seibert a comentat spunand ca „guvernul nu va face niciodata comentarii de genul referitor la Italia”.

Presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe,Fabrizio Cicchitto a afirmat ca aceste „declaratii sunt extrem de grave, tinand cont si de functia pe care germanul o detine si nu fac altceva decat sa arate tuturor un comportament de tip colonialist”.

Deborah Bergamini, sef al grupului Pdl al comisieipentru afaceri externe din camera deputatilor a declarat ca in afirmatiile comisarului pentru energie Guenther Oettinger se deduce clar o prejudecata anti-italiana”. Tot Bergamini a continuat reactia spunand ca „ din partea unui functionar european, chiar daca ar vorbi in nume personal, trebuie sa ne asteptam la evaluari respectuoase si informate, mai ales, daca acestea sunt exprimate fata de una dintre tarile care au fondat Uniunea Europeana, au contribuit la fondul de salvare a zonei euro si care a ales dificila cale a unui guvern care are ca obiectiv principal acela de a face fata conditiilor de austeritate impuse de Uniune”.

La Stampa a tratat subiectul ca fiind o gafa a comisaruluigerman, fapt care ar putea sa creeze tensiuni intre Roma siBerlin. Tot la Stampa a vorbit si despre reactia guvernuluigerman, condus de Angela Merkel, care si-a exprimatimediat punctul de vedere distant fata de cel al comisaruluiOettinger.  Reprezentantii de la Roma au judecatcomportamentul politic ca fiind „unul egal cu zero, cum dealtfel si activitatea germanului in domeniul energie”, a declarat vice presedintele Senatului italian.

 

Alexandru Padure

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.