Programul „MAE, 150 ani de diplomaţie”, la final

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat marți, 11 decembrie 2012, la ceremonia de încheiere a programului dedicat aniversării a 150 de ani de diplomaţie românească, potrivit unui comunicat transmis presei de MAE.

Cu ocazia încheierii ciclului de manifestări dedicate marcării a „150 de ani de diplomaţie”, au fost evidenţiate momente cu încărcătură simbolică din istoria diplomaţiei româneşti şi a fost adus un omagiu diplomaţilor români din toate epocile.

Viitorul se construieşte ţinând cont de trecut, iar lecţiile de asumare a trecutului, oricât de multe şi oricât de des reluate, nu vor fi niciodată de prisos, ci veșnic relevante, în toate proiectele noastre prezente și viitoare. Momentele esenţiale ale istoriei noastre ne arată că marile realizări ale neamului n-ar fi putut fi niciodată atinse fără voinţa oamenilor, a poporului”, a subliniat ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean.

De-a lungul anului, am evocat momente din istoria diplomaţiei româneşti, a făuririi statului naţional unitar şi a naţiunii, şi am putut, încă o dată, să constatăm că evoluţiile conjuncturale, determinate de interese de moment, pot să fie corectate, la scara istoriei, prin demnitare, hotărâre, ambiţie şi, nu în ultimul rând, prin urmărirea unui interes general, în care să se poată regăsi cât mai mulţi cetăţeni. (…). Chiar dacă azi încheiem oficial ciclul evenimentelor aniversare, îmi doresc  – şi îmi îndemn colegii să continuăm omagierea celor care, cu loialitate şi modestie, cu abnegaţie şi credinţă, au slujit interesele supreme ale ţării până în zilele noastre. Reputaţi sau anonimi, toţi aceştia sunt un model pentru generaţiile actuale de diplomaţi, la fel ca şi pentru cele viitoare”, a evidenţiat, în acest context, şeful diplomaţiei române.

Invitatul special al evenimentului, academicianul Dinu C. Giurescu, a evocat  principalele repere ale formării statului unitar şi a naţiunii române, dar şi ale istoriei diplomaţiei române: de la Unirea Principatelor Române din 1859; cucerirea Independenţei de stat – 1877; Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, urmată de negocierile diplomatice din 1919 – 1920 pentru întregirea şi recunoaşterea frontierelor statului naţional unitar român; demersurile puterii de la Bucureşti din anii ’60 – ’70, când diplomaţia română şi-a manifestat individualitatea şi prin realizările ei a reuşit să atragă atenţia cancelariilor străine, şi încheind cu eforturile neobosite ale diplomaţiei depuse în perioada aderării la Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică. „Dispunem de un corp de diplomaţi bine pregătiţi, tineri, dornici să se afirme. România are atuuri prin care, în cadrul Uniunii Europene şi al NATO, poate să îşi ducă mai departe acţiunea diplomatică şi să îşi afirme individualitatea”, a conchis academicianul.

Cu această ocazie aniversară, a avut loc ceremonia de oferire de către ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a distincţiilor  „Diplomatul anului 2012”. „Această distincţie va fi acordată anual unor  diplomaţi care şi-au legat activitatea de promovare a relaţiilor externe ale României. Am ales, pentru acest an, să evidenţiez câţiva colegi de ai noştri care aparţin generaţiei de mijloc, generaţiei devenite mature, care, trecând prin varii experienţe şi situaţii profesionale, cred că merită distinşi în mod special”, a subliniat şeful diplomaţiei române, Titus Corlăţean.

Distincţiile au fost oferite după cum urmează:

Ambasadorului României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Ion Jinga, pentru abilităţile în promovarea relaţiilor bilaterale în plan politic, economic, cultural cu principalii parteneri externi ai României, precum şi a intereselor comunităţilor româneşti din străinătate. „Putem spune azi, dincolo de situaţiile conjuncturale şi chiar în condiţiile dificile ale crizei economico-financiare prin care trece Europa, că niciodată în istoria comună a relaţiilor bilaterale, România şi Marea Britanie nu au avut relaţii mai bune. Astăzi este de evidenţiat calitatea dialogului politic, convergenţa în problemele securităţii internaţionale, dinamica schimburilor economice, dar şi culturale şi inter-umane”, a declarat ministrul Titus Corlăţean în prezentarea ambasadorului Ion Jinga.

Ambasadorului Stelian Stoian, reprezentantul permanent al României la Consiliul Europei, pentru susţinerea şi apărarea intereselor majore ale României în instituţiile multilaterale europene. „Din experienţa directă de parlamentar şi om politic sunt în măsură să afirm că  exerciţiul diplomaţiei multilaterale la Consiliul Europei este deosebit de complex şi implică atât dimensiunea  guvernamentală, parlamentară, cât şi autorităţi locale, societatea civilă şi altele. Din toate aceste motive ţin să-i adresez lui Stelian Stoian mulţumiri pentru modul în care şi-a desfăşurat activitatea până în prezent, astfel România a fost o prezenţă mai vizibilă pe agenda instituţiilor europene”, a arătat şeful diplomaţiei române.

Ambasadorului Sorin Ducaru, reprezentant permanent al României la NATO, pentru susţinerea şi apărarea intereselor majore de securitate şi politico-militare ale României în plan global şi regional. „Anul acesta am aniversat zece ani de la aderarea României la NATO. Procesul aderării şi apoi exercitarea activă cu competenţă şi imaginaţie a rolului ţării noastre ca membru cu drepturi depline al Alianţei a consacrat materializarea unuia din cele două obiective prioritare în plan extern: integrarea europeană şi euroatlantică, ambele inseparabile de dezideratul construcţiei unei Românii moderne, puternice si democratice. Numele lui Sorin Ducaru vă este cunoscut tuturor. Numele lui este legat de relaţia României cu NATO în toate etapele construcţiei acestei relaţii”, a evidenţiat ministrul afacerilor externe cu ocazia înmânării diplomei.

Celulei de criză a MAE şi serviciilor consularesub coordonarea secretarului general al MAE, Robert Cazanciuc– ca o distincţie colectivă, în mod deosebit în această ultimă perioadă când se înregistrează situaţii acute de criză în regiuni apropiate de România, pentru toţi cei care şi-au adus contribuţia la protecţia cetăţenilor români din străinătate.  „Sub imperativul promovării diplomaţiei în serviciul cetăţeanului, Ministerul Afacerilor Externe şi-a stabilit între priorităţi gestionarea şi soluţionarea cât mai eficient posibil a problemelor asistenţei consulare determinate de situaţiile de criză care apar în afara graniţelor României. (…). Doresc acum, în prezenţa dumneavoastră şi, pentru cei absenţi, prin intermediul secretarului general al MAE, Robert Cazanciuc, care coordonează ansamblul acestor activităţi la nivelul MAE, să adresez toate mulţumirile mele celor care îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu de mare răspundere care presupune spirit de sacrificiu, curaj şi capacitatea de a lucra sub presiune zile şi nopţi de-a rândul în serviciul cetăţenilor români aflaţi în situaţii de urgenţă”, a declarat ministrul Titus Corlăţean.

Sursa: MAE
Foto: gov.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *