Protestele impotriva exploatarii de la Rosia Montana, in presa internationala

presa internationalaProtestele de duminica din Bucuresti, fata de exploatarea cu cianuri de la Rosia Montana, au suscitat interesul presei internationale. Cele mai importante agentii de presa au relatat pe larg doleantele miilor de romani ce au iesit in strada pentru a protesta fata de explorarea gazelor de sist, noteaza Ziare.com.

Protestatarii s-au manifestat si impotriva premierului si a presedintelui pentru ca sustin aceste proiecte controversate, scrie France24, citand AFP.

Agentia de presa scrie ca s-au adunat intre 3000 si 7000 de persoane in centrul Bucurestiului, pentru un mars intre Universitate si Guvern, timp in care s-au strigat sloganuri impotriva unui proiect de mina de aur a companiei canadiene Gabriel Resources, in satul Rosia Montana, in inima Transilvaniei.

Va fi cea mai mare mina de aur din Europa, spune compania, insa a atras deja critici, pentru ca ar utiliza o medie de 12.000 de tone de cianura pe an, ceea ce ar putea distruge galeriile de minerit datand din vremea romanilor.

NBC citeaza Reuters, spunand ca mii de romani din intreaga tara s-au strans duminica seara pentru a protesta fata de sustinerea acordata de guvernul de stanga celei mai mari mine de aur din Europa, in oraselul Rosia Montana.Agentia aminteste ca proiectul de la Rosia Montana vizeaza scoaterea, cu ajutorul cianurii, a 314 tone de aur si 1500 tone de argint. Activistii de mediu spun ca mineritul cu cianuri va distruge vechile mine romane si satele din jur. Guvernul roman are aproximativ 20% din proiectul condus de Rosia Montana Gold Corporation, detinuta, la randul sau, de Canada’s Gabriel Resources Ltd.

Publicatia aminteste ca premierul Victor Ponta s-a opus din rasputeri proiectului inainte de a prelua puterea in mai anul trecut, insa tot a votat legea ce da unda verde minei, dupa care a declarat unei televiziuni locale ca va vota impotriva proiectului in Parlament.

Sursa: Ziare.com

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Protestele impotriva exploatarii de la Rosia Montana, in presa internationala

  1. Vek 02/09/2013 at 14:12

    In timp ce presa noastra constituita din mercenari, tace in continuare. Tacerea e de aur, aparent.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.