România- o putere smart?

Este România o putere smart? Dacă nu, oare ar putea deveni pe termen scurt una, având în vedere noile schimbări la care România s-a raliat precum: amplasarea scutului anti-rachetă sau parteneriatele strategice pe care le-a dezvoltat cu anumite state precum SUA, Polonia, Israel, etc. Totuşi, în altă ordine de idei putem numi România ca fiind o ţară smart, având în vedere că aceasta se află într-un fel de zonă gri cu principala putere regională a Europei de Est, Rusia?

Globalizarea nu este un fenomen nou, dar are încă repercursiuni asupra relaţiilor internaţionale actuale. Acest fenomen creează deopotrivă interdependenţe, dar şi fragmentare în rândul societăţilor naţionale. În această epocă securitatea trebuie înţeleasă ca fiind un concept complex în care aspectele economice, politice, societale, dar şi cele de mediu sunt la fel de importante precum securitatea militară. Această lărgire a conceputului este necesară, având în vedere că şi vulnerabilităţile la care sunt expuse statele şi societăţile naţionale actuale se confruntă cu transformări fără precedent. Statele se văd nevoite să răspundă unor ameninţări de tipul celor asimetrice, sau celor de mediu sau celor economice în acest sens şi strategiile naţionale de securitate au suferit anumite modificări: a fi „hard power” nu mai era îndeajuns, puterea militară nefiind suficientă pentru a putea combate ameninţări precum cele adresate dezvoltării economice sau societale; nici a fi exclusiv „soft power” nu este suficient pentru statele  naţionale care trebuie să se adapteze la schimbările petrecute în interiorul sistemului internaţional de securitate, pentru că indiferent de complexitatea conceptului, securitatea militară rămâne încă un aspect deosebit de important.

Pe acest fundal România, stat ce a devenit în anul 2004 membru al NATO şi în 2007 membru al UE, trebuie să se ralieze la noile tendinţe internaţionale, făcând toate schimbările necesare pentru a deveni o putere smart. Totuşi, acest deziderat de care vorbea specialistul în relaţii internaţionale Joseph Nye, nu este uşor de îndeplinit, iar statul român s-a înfruntat şi se înfruntă în continuare cu diverse impedimente.

Subiectul a fost elaborat sub forma unui articol academic de cercetare. Pentru a citi întreaga analiză asupra mijloacelor prin care România încearcă să răspundă problemelor sale de securitate poate fi parcurs la adresa:   http://cepeoffice.com/2012/08/27/romanias-adaptation-to-the-globalised-era/.

Articolul face parte din ultimul număr din 2012 al buletinului Politica sub lupa CEPE, disponibil aici.

 

Autor:  Ana Maria GHIMIŞ, Center for European Policy Evaluation
Foto:  freefoto.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *