Connect with us

Cătălin Ivan

Raportul Comisiei Europene: Ce reactii au avut politicienii

Published

on

eu flag..Dupa publicarea raportului privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), miercuri, la Bruxelles, politicienii romani au comentat mai mult sau mai putin favorabil concluziile documentului.

Principalele declaratii ale politicienilor, potrivit Ziare.com:

Leonard Orban, fostul ministru al Afacerilor Europene, a comentat, la Digi 24, concluziile raportului, afirmand ca este surprins de faptul ca nu s-a ajuns la o intelegere asupra unor reguli mai stricte legate de libertatea presei: “Un element suplimentar este adaugat la conditiile pe care Romania trebuie sa le reuneasca astfel ca acest mecanism sa inceteze. Nu s-a ajuns la o intelegere asupra nevoii unei reguli mai stricte legate de libertatea presei. Vad o chestie extrem de complicata si mi-e foarte greu sa cred ca se va ajunge la o opinie comuna”.

Purtatorul de cuvant al PSD, Catalin Ivan, a declarat pentru Ziare.com ca raportul pe justitie contine “pe o parte constatari obiective pe care le insusim, pe de alta recomandari bizare si nedemocratice”. Ivan considera ca partea din raport care se refera la atacurile unor trusturi de presa la adresa unor membri ai CSM, ANI, DNA sau ICCJ constituie o ingradire a libertatii presei.

Europarlamentarul PNL Norica Nicolai a declarat, pentru Antena 3, ca ar fi indicata o misiune de evaluare a sistemului judiciar din Romania: “Ma bucura ca s-au evaluat progrese facute de Romania in aceasta perioada. Cred ca Guvernul Romaniei are obligatia sa ceara Comisiei Europene o misiune de evaluare a sistemului judiciar, pentru ca este important ca specialistii europeni sa evalueze in mod direct situatia Justitiei din Romania”.

Europarlamentarul PDL Monica Macovei considera ca raportul pe Justitie e unul negativ, mai ales pe partea ce tine de politic. “Per ansamblu, e negativ, in principal cu privire la lipsa vointei politice in continuarea masurilor anticoruptie”, a spus fostul ministru al Justitiei pentru Ziare.com.

Mai multe reactii aici.

Sursa: Ziare.com
Foto: freefoto.com

Cătălin Ivan

Parlamentul European a adoptat cu largă majoritate inițiativa europarlamentarului Cătălin Ivan privind recuperarea averilor ilicite scoase în afara UE

Published

on

Plenul Parlamentului European a adoptat joi, la Strasbourg, raportul prezentat de europarlamentarul Cătălin Ivan, intitulat ”Protejarea intereselor financiare ale UE. Recuperarea sumelor de bani şi activelor de la ţările terţe în cazuri de fraudă”, a anunțat europarlamentul Cătălin Ivan în cadrul unei postări pe pagina sa de Facebook, care era însoțită de o intervenție video.

”La nivel european, trebuie luată decizia ca faptele de corupţie să nu se prescrie niciodată. Şi peste 10, şi peste 15, şi peste 25 de ani, dacă aflăm de fapte de corupţie, să recuperăm averile provenite din asemenea fapte, indiferent că le-am aflat la a doua sau la a treia generaţie. Cei care fură din bani publici, să ştie că nu pot scăpa niciodată de ochiul vigilent al legii”, subliniază europarlamentarul român despre documentul adoptat cu 502 voturi pentru, din 617 posibile.

 

În cadrul raportului prezentat europarlamentarul Cătălin Ivan a spus că ”acest raport trebuie văzut din trei perspective: în primul rând, o perspectivă socială – aproape 70% din cetăţenii UE spun că ţările lor sunt afectate grav şi foarte grav de corupţie. Apoi, dintr-o perspectivă economică, pentru că între 700 şi 1800 de miliarde de euro reprezintă valoarea banilor spălaţi la nivel mondial. Din păcate, nu avem o cifră la nivelul Uniunii Europene. Între 2 şi 5% din produsul global brut reprezintă bani spălaţi. În al treilea rând, dintr-o perspectivă politică – în acest moment, nu există, la nivel european, voinţă politică, în niciun stat membru al UE, ca recuperarea averilor scoase în afara Uniunii Europene să fie soluţionată. Nu există voinţă politică întrucât în multe ţări europene, politicienii şi-au obţinut averile din afaceri ilegale, au ajuns în funcţii importante în statele respective şi au spălat această provenienţă a banilor câştigând alegeri prin mecanismele democratice pe care le ştim, iar acum controlează guverne, controlează parlamente, dau legi care protejează corupţia în state membre ale UE.”

Cătălin Ivan a subliniat că întrebările pe care şi le pun cei 70% dintre cetăţenii europeni sunt ”UE luptă într-adevăr cu corupţia? Are UE mecanisme concrete pentru a stopa acest fenomen al corupţiei?”.

Eurodeputatul Cătălin Ivan anunță că raportul vine în completarea unor paşi deja făcuţi de UE şi propune câteva lucruri concrete:

”- La nivelul Uniunii Europene să existe o hartă de risc a legislaţiilor statelor membre, acele ”scăpări” – căci ele sunt gândite bine – prin care banii sunt scoşi în afara spaţiului UE.

– Să se creeze baze de date interconectate, cu date colectate într-un mod standardizat, cu o comunicare reală între statele membre UE, astfel încât să cunoaştem în timp real informaţii din toate statele membre. Există state în UE în care avem două sau trei oficii pentru recuperarea averilor ilicite, dar aceste oficii nu comunică între ele. Dacă nu comunică între ele la nivel de stat membru, cum o să comunice la nivel european?

– Uniunea Europeană să vorbească pe o singură voce cu statele terţe atunci când se pune în discuţie recuperarea averilor ilegale. În acest moment, UE are doar patru tratate semnate – cu Japonia, cu SUA, cu Norvegia şi cu Liechtenstein. Este foarte, foarte puţin.

– Parchetul European să fie în centrul acestui mecanism pentru ca UE să poată vorbi pe o singură voce în privinţa recuperării averilor ilicite scoase în afara Uniunii.

– La nivel european, trebuie să luăm decizia ca faptele de corupţie să nu se prescrie niciodată. Şi peste 10, şi peste 15, şi peste 25 de ani, dacă aflăm de fapte de corupţie, să recuperăm averile provenite din aceste fapte de corupţie, indiferent că le-am aflat la a doua sau la a treia generaţie. Cei care fură din bani publici, să ştie că nu pot scăpa niciodată de ochiul vigilent al legii”, conchide deputatul european în intervenția sa video.

Continue Reading

Cătălin Ivan

Europarlamentarul Cătălin Ivan: În viitor, politicienii și funcționarii îmbogățiți din bani publici nu vor mai avea unde să își ascundă banii

Published

on

Eurodeputatul Cătălin Ivan a anunțat că în viitor banii câștigați prin intermediul afacerilor ilegale vor putea fi recuperați în urma unui raport elaborat de către acesta în Parlamentul European.

“In Comisia de Control Bugetar a fost votata initiativa mea in Parlamentul European pentru crearea unui mecanism european de recuperare a averilor ilegale scoase in afara Uniunii Europene. 19 voturi pentru, doar un vot impotriva si o abtinere”, a scris europarlamentarul pe o rețea de socializare.

“Sunt mai bine de doi ani de munca pentru ca acest vot sa aiba loc. Sunt bucuros si increzator ca vom trai zilele in care politicienii si functionarii imbogatiti peste noapte, din bani publici, nu vor mai avea unde sa-si mai ascunda banii. Sunt optimist ca banii furati vor fi recuperati, oricat de greu pare de crezut acum”, a conchis acesta.

 

Continue Reading

Cătălin Ivan

Europarlamentarul Cătălin Ivan: OUG 13 a fost dată pe ascuns, fără explicaţii nici măcar în Guvern sau în PSD. Protestatarii au dreptate

Published

on

Europarlamentarul Cătălin Ivan a declarat la RFI că nimeni din PSD nu a știut despre ordonanța 13 privind modificarea Codurilor Penale și că nu înțelege de ce s-a acționat în secret sau ”ce a urmărit ministrul Justiţiei prin secretomania” privind OUG 13. Cătălin Ivan a susținut, totodată, că “nemulţumirile şi îngrijorările oamenilor din stradă sunt reale”.

“Problema a apărut de la o discuţie care trebuia să fie una tehnică, despre nişte modificări pe care trebuia să le facă orice guvern ar fi fost la Palatul Victoria, pentru că aşa cerea Curtea Constituţională, dar nişte modificări care nu au fost explicate nimănui niciodată, nici măcar celor din PSD, nici măcar celor din guvern. A fost făcut într-un mod ciudat, pe ascuns. Nu înţeleg ce a urmărit ministrul Justiţiei prin lipsa asta de comunicare şi secretomania asta în jurul ordonanţelor, pentru că, dacă vorbiţi cu jurişti, şi nu cu jurişti din PSD, ci jurişti fără culoare politică, avocaţi, judecători, veţi vedea că textul ordonanţelor este unul bun şi România are nevoie de aceste ordonanţe. Trebuiau trimise în Parlament, trebuiau dezbătute în Parlament şi de acolo să iasă un text pe care să lucreze toate partidele politice”, a declarat Cătălin Ivan.

Eu cred că plătim toţi foarte scump o iniţiativă a unui singur membru al cabinetului Grindeanu. Dacă ne uităm pe măsurile pe care acest cabinet le-a luat în acest scurt timp, doar trei săptămâni de când a fost investit, veţi vedea că este un guvern cu performanţe, un guvern care respectă toate angajamentele pe care ni le-am luat în campania electorală. Este păcat că premierul Grindeanu, un politician tânăr, foarte ambiţios şi foarte bine pregătit şi cu bune intenţii, este pus acum în această situaţie: să treacă printr-o moţiune de cenzură, să fie oamenii în stradă cerându-i demisia, eu cred că este un lucru nemeritat”, a mai declarat europarlamentarul PSD.

”Sigur că protestatarii au dreptate, dacă un lucru nu este explicat nu poate fi înţeles, dacă nu este înţeles, nu poate fi susţinut,… preşedintele PSD a anunţat deja că niciun membru PSD nu a avut acces la ministrul justiţiei şi nu s-a discutat cu nimeni din partid despre aceste ordonanţe. Acum faptul că PSD îşi asumă răspunderea pe un lucru despre care nu a ştiut nu este corect, dar până la urmă este vina partidului, pentru că acest cabinet a rezultat dintr-o majoritate pe care PSD o are cu ALDE în Parlament. A fost o greşeală de comunicare şi de procedură, nu de conţinut…”, a transmis eurodeputatul.

 

.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA14 hours ago

Ministrul Apărării a discutat cu ambasadoarea SUA despre planurile de modernizare a Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu

U.E.14 hours ago

„Frâna datoriei” este o frână pentru inflație, susține ministrul german al Finanțelor. Germania are cel mai mic scăzut al inflației din ultimii trei ani

ROMÂNIA15 hours ago

Ministrul Culturii Raluca Turcan anunță lansarea aplicației mobile Patrimonium, pentru creșterea accesului la cultură

U.E.16 hours ago

Scholz îndeamnă Israelul la reținere după respingerea „cu adevărat impresionantă” a atacului iranian

MAREA BRITANIE17 hours ago

Ministrul de externe britanic îndeamnă Israelul să fie „inteligent” și să nu escaladeze tensiunile cu Iranul

ROMÂNIA18 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

INTERNAȚIONAL18 hours ago

Olaf Scholz transmite că mașinile chinezești vor fi binevenite pe piața germană, dar atrage atenția asupra practicilor comerciale neloiale: Concurența trebuie să fie corectă

INTERNAȚIONAL19 hours ago

Volodimir Zelenski dă drept exemplu sprijinul oferit de aliați Israelului pentru a solicita mai mult ajutor militar pentru Ucraina: ”Unitatea” între aliaţi ”oferă cea mai bună apărare”

U.E.20 hours ago

Franța va face „totul pentru a evita o conflagrație” în Orientul Mijlociu și îndeamnă Israelul „să nu răspundă prin escaladare, ci mai degrabă prin izolarea Iranului”

CONSILIUL DE SECURITATE21 hours ago

Secretarul general al ONU lansează un apel la ”reținere maximă” după atacul Iranului asupra Israelului: ”Nici regiunea, nici lumea nu-şi pot permite mai mult război”

ROMÂNIA18 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO4 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

NATO6 days ago

“România – NATO, 20 ani”. Premierul Marcel Ciolacu: Ancorată ireversibil în comunitatea euro-atlantică, România este o ancoră strategică a NATO pe flancul estic

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că institutele de la Fundeni reprezintă priorități pentru investițiile în sănătate: Nu putem face sănătate performantă în clădiri de 65 de ani

ALEGERI EUROPENE 20241 week ago

Ciolacu, întâlnire cu Scholz la Palatul Victoria: România mizează pe susținerea Germaniei pentru aderarea completă la Schengen și dezvoltarea economiei

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu, la depunerea listei alianței PSD-PNL la europarlamentare: Venim cu o ofertă europeană de stabilitate și de construcție

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Bogdan Ivan: Prin mințile geniale ale tinerilor cercetători, Romania devine una din cele mai importante țări din regiune și chiar un potențial hub pentru tehnologii emergente, cercetare și inovare

NATO2 weeks ago

Un discurs cât pentru istoria de 75 ani a NATO. Stoltenberg: Europa are nevoie de SUA pentru securitatea sa. Influența aliaților europeni multiplică puterea Americii

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Klaus Iohannis: Viitoarea agendă strategică UE trebuie să se concentreze pe “consolidarea construcţiei europene” privind securitatea, apărarea și extinderea Uniunii

Trending