Reforma Justiţiei, revizuirea Constituţiei şi aderarea la Schengen, discutate de ministrul Corlăţean cu ambasadorii din UE

titus corlateanMinistrul de Externe, Titus Corlăţean, a avut marţi o întâlnire de lucru cu ambasadorii statelor UE acreditaţi la Bucureşti, fiind discutate temele actuale ale agendei europene, dar şi aspecte legate de MCV şi aderarea României la Schengen, potrivit MAE.

Întâlnirea a fost organizată de Ambasada Irlandei, ţară care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE, printre subiectele discutate aflându-se negocierile cu Parlamentul European privind Cadrul Financiar Multianual al Uniunii în perioada 2014-2020, evoluţiile economice la nivel european, extinderea UE, Parteneriatul Estic, securitatea energetică.

Ministrul Corlăţean a reiterat obiectivul României de aderare la spaţiul Schengen, evidenţiind faptul că acesta este un obiectiv legitim pentru România şi a exprimat încrederea privind adoptarea unei decizii pozitive privind aderarea până la sfârşitul anului, conform celor convenite cu ocazia Consiliului UE Justiţie Afaceri Interne din martie 2013.

În cadrul discuţiei pe tema vecinătăţii estice a UE, ministrul Titus Corlăţean a evidenţiat dimensiunea strategică a Parteneriatului Estic, subliniind beneficiile acestuia atât pentru Uniunea Europeană, cât şi pentru statele partenere. Din această perspectivă, ministrul român al afacerilor externe a pledat pentru rezultate de substanţă şi recunoaşterea progreselor înregistrate de statele partenere cu ocazia Summit-ului de la Vilnius, din noiembrie 2013. În ceea ce priveşte extinderea Uniunii, ministrul afacerilor externe Titus Corlăţean a apreciat dezbaterile ultimului Consiliu Afaceri Generale din aprilie 2013 şi a subliniat necesitatea continuării procesului de extindere a Uniunii pe baza meritelor proprii şi a îndeplinirii tuturor criteriilor de aderare.

În ceea ce priveşte securitatea energetică, a salutat decizia organizării unei reuniuni a Consiliului European care va discuta inclusiv acest subiect de importanţă strategică pentru Uniunea Europeană şi a reiterat, în context, sprijinul României pentru realizarea proiectului Nabucco.

Sursa: MAE

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.