Românii au tăiat investițiile și au mărit cheltuielile de consum

Cheltuielile de consum ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 5% din trimestrul al treilea 2011 până în aceeaşi perioadă din 2012, în timp ce investiţiile au scăzut cu 20%, arată statisticile oficiale, potrivit Adevarul.ro.

În anii crizei, românii au strâns tot mai mult cureaua cheltuielilor şi au pus mai mulţi bani deoparte, crescând investiţiile. Acest comportament s-a schimbat însă în perioada 2011-2012, familiile cheltuind tot mai mult şi alocând tot mai puţini bani pentru investiţii.

Dacă în trimestrul III 2011 o gospodărie cheltuia 1.521 de lei pentru consum (70,2% din totalul cheltuielilor), în aceeaşi perioadă din 2012 cheltuielile au crescut la 1.596 de lei (peste 72% din total).

În schimb, investiţiile – destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni ori alte forme de economisire – au scăzut de la 217 lei/gospodărie (10% din total) în 2011 la 175 de lei/gospodărie (7,9% din total) în trimestrul III 2012.

Din totalul cheltuielilor de consum, aproape jumătate s-au direcţionat către achiziţia de alimente, băuturi răcoritoare şi alcoolice şi tutun. Tot în creştere a fost şi ponderea cheltuielilor cu îmbrăcămintea şi încălţămintea, de la 5,1% la 5,3% în perioada analizată.

În schimb, au scăzut ponderile cu alte cheltuieli importante, cum ar fi cele cu întreţinerea şi dotarea locuinţei, transportul, comunicaţiile, turismul, educaţia, cultura şi recreerea.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  freefoto.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.