Salariile profesorilor în UE, clasamentul rușinii pentru România

frustrated_teacherPotrivit site-ului Myeurop, cei mai bine plătiți profesori de liceu din UE sunt cei din Luxemburg, țară în care salariul minim pe economie este de 1.800 de euro lunar. Ei câștigă un salariu anual brut de 104.049 euro, la finalul carierei, adica 8.670 de euro pe lună, noteaza Cotidianul.ro.

Podiumul salarizării în învățământ este completat de Danemarca, cu un salariu anual brut de 70.097 euro, și Austria, cu un salariu de 57.779 de euro.

Finlanda, tara europeană considerată a avea cel mai performant sistem de învățământ (favorizând cel mai mult egalitatea de șanse, indiferent de statutul social și material al familiei elevilor), are un salariu pentru profesorii de liceu de 49.200 de euro pe an. Urmează la mică distanță Belgia și Marea Britanie.

Media europeană a salariului brut anual al unui profesor de liceu este de 4.780 de euro.

Dezastrul salarizării se înregistrează în Bulgaria și România. Aici nu numai că salariile profesorilor sunt de departe cele mai mici din UE, dar ele sunt chiar de două ori mai mici decât salariul mediu pe economie în aceste țări, la nivelul anului 2011, potrivit Observatorului francez al Inegalităților Sociale. În Bulgaria, salariul anual brut al unui profesor de liceu la final de carieră este de 4.780 de euro pe an, în timp ce în România el este de 5078 de euro.

Un alt aspect observat de Myeurop este că România este țara UE în care un profesor trebuie să aiba cea mai lungă carieră pentru a se putea bucura de salariul maxim prevăzut – 34 de ani.

Sursa: Cotidianul.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.