Secretarul de stat George Ciamba a participat la reuniunea CAE

Secretarul de stat George Ciamba a participat, luni 19 noiembrie 2012, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), care s-a desfăşurat la Bruxelles.

Reuniunea a permis un schimb de opinii referitor la evoluţiile recente din Fâşia Gaza în contextul mai larg al discuţiei privind perspectivele Procesului de Pace din Orientul Mijlociu, situaţia din Siria, viitorul relaţiilor UE-Ucraina şi UE-Cuba. În marja reuniunii a avut loc şi un dejun de lucru comun cu miniştrii apărării, ocazie cu care a fost analizată situaţia din Mali, inclusiv din perspectiva lansării unei noi misiuni UE, şi au fost evaluate perspectivele Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC).

Demnitarul român a exprimat regretul pentru escaladarea crizei din Fâşia Gaza şi a reiterat condamnarea de către România a atacurilor Hamas şi a altor grupări armate. Totodată, România, alături de celelalte state membre, a subliniat dreptul Israelului de a-i proteja populaţia de aceste atacuri. În concluziile adoptate, a fost exprimată speranţa ajungerii la o soluţie care să permită acordul asupra unui armistiţiu şi oprirea violenţelor.

În cadrul discuţiei referitoare la evoluţiile din Siria, oficialul român a insistat asupra continuării sprijinului Uniunii Europene pentru Misiunea Internaţională condusă de Lakhdar Brahimi de a găsi o soluţie viabilă din punct de vedere politic pentru criza siriană, reiterând în context importanţa menţinerii integrităţii teritoriale a Siriei. De asemenea, a exprimat preocupare faţă de situaţia umanitară. Totodată, s-a referit la comunitatea de cetăţeni români din această ţară.

Miniştrii au discutat şi viitorul relaţiilor UE-Ucraina în contextul post-electoral de la Kiev. În intervenţia sa, secretarul de stat a reiterat sprijinul României pentru apropierea Ucrainei de valorile europene, menţionând, totodată, necesitatea ca autorităţile de la Kiev să întreprindă măsuri concrete care să conducă la reforme interne. România a pledat pentru reflectarea în mod adecvat a principiului diferenţierii şi meritelor proprii în implementarea Politicii Europene de Vecinătate.

Sursa: MAE
Foto:  atena.mae.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *