România și Bulgaria, în continuare cele mai sărace țări din Europa

Bulgaria şi România sunt singurele ţări din UE în care atât puterea de cumpărare, cât şi consumul gospodăriilor sunt mai mici decât jumătate din media comunitară.

Principalul „barometru” european care măsoară capacitatea financiară a cetăţenilor din statele membre UE plasează din nou Bulgaria şi România în vârful clasamentului sărăciei, potrivit cotidianului Adevarul.

Faţă de media comunitară, bulgarii şi românii sunt la mai puţin de jumătate, atât ca putere de cumpărare, cât şi ca nivel al consumului gospodăriilor, situaţie care trenează de mai bine de 10 ani. Concret, faţă de media UE a parităţii puterii de cumpărare standard (PPS), Bulgaria se plasează la 45% şi România la 49%, iar faţă de media europeană a consumului gospodăriilor (AIC), Bulgaria consemnează 44% şi România 47%.

Pentru comparaţie, Luxemburg are 274% faţă de media PPS, iar cetăţenii din Olanda, Austria, Irlanda sau Germania au o putere de cumpărare cu peste 25% mai mare decât media UE, reiese din datele comunicate de Eurostat – biroul de statistică al Comisiei Europene. În jurul mediei PPS gravitează Italia (+1%) şi Spania (-1%), ceea ce arată încă un motiv pentru care românii au preferat aceste două ţări când şi-au propus să emigreze: practic, în Spania şi în Italia, nivelul de trai este de două ori mai ridicat decât în România.

La noi, ca şi la bulgari, diferenţa dintre câştiguri şi consum este de numai unul-două puncte procentuale, fapt care denotă că veniturile sunt atât de mici încât abia acoperă necesarul lunar de consum. Pentru comparaţie, în Luxemburg (274% PPS), consumul este de numai 150% faţă de media UE, ceea ce înseamnă resurse suficiente atât pentru necesarul lunar, cât şi pentru economisire.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  blogulverde.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *