Sondaj CCSB: Increderea in Biserica Ortodoxa Romana este la cel mai scazut nivel din ultimii 4 ani

BORIncrederea in Biserica Ortodoxa Romana a atins in februarie 2013 cel mai scazut nivel din ultimii patru ani, potrivit unui sondaj realizat de Compania de Cercetare Sociologica si Branding (CCSB), potrivit HotNews.ro.

Datele arata ca 66% dintre respondenti au “foarte multa” si “destul de multa” incredere in biserica, fiind pentru prima data cand indicatorul scade sub 70%.

“A fost acum un subiect destul de vizibil cu alocarea bugetara si probabil ca si asta a avut un efect”, a declarat pentru HotNews.ro Mirel Palada, directorul CCSB. Acesta a precizat insa ca o posibila explicatie tine si de “o schimbare generationala”, “de un efect de laicizare care, din experienta altor state, stim ca s-a intamplat odata cu modernizarea si care este destul de probabil sa se intample si in Romania”.

Contactat de HotNews.ro, parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, a declarat ca “rezultatele sunt relative, aceleasi tendinte au fost si anul trecut. O sa vedeti ca luna urmatoare increderea va fi iar la peste 80%. Trecem printr-o perioada in care exista o neincredere generala in institutii, cred ca in toate institutiile incluse in chestionarul celor care au facut aceasta cercetare increderea este in scadere. In general rezultatele celor de la CCSB sunt discutabile. Dar nu luati aceasta afirmatie ca un proces de intentie“.

Intrebat care sunt cifrele pe care le detine BOR, parintele Constantin Stoica a afirmat: “Sondarea noastra se face in biserici, iar atat timp cat bisericile sunt pline astea sunt rezultatele. Sunt cifre relative care tin in primul rand de cei care fac sondarea, pentru ca nu intotdeauna datele sunt cu foarte mare acuratete preluate“.

Sursa: HotNews.ro
Foto: www.patriarhia.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *