Sondaj IRES – Ce cred romanii despre Uniunea Europeana la 6 ani de la aderare

romania UERomânii sunt optimişti în ceea ce priveşte viitorul Uniunii Europene, precum şi în ceea ce priveşte aderarea la Schengen, potrivit unui sondaj de opinie realizat de IRES.

‘La 6 ani de la intrarea oficială a României în Uniunea Europeană, românii rămân optimişti cu privire la viitorul Uniunii Europene şi cred că ţara noastră este pregătită să intre în Spaţiul Schengen. (…) Trei sferturi (74%) dintre români apreciază drept un lucru bun faptul că România este membră a Uniunii Europene (creştere de 4% faţă de august 2012) şi 65% dintre respondenţi – în creştere cu 5% faţă de anul 2012 – cred că România beneficiază de faptul că este membră a UE’, se arată în concluziile studiului IRES, date publicităţii joi.

Conform cercetării sociologice, jumătate dintre cei chestionaţi au o imagine pozitivă şi destul de pozitivă faţă de UE, unul din 4 români (26%) are o imagine negativă şi destul de negativă, iar o cincime (21%) au o imagine neutră. De asemenea, peste 60% dintre români sunt foarte şi mai degrabă optimişti cu privire la viitorul Uniunii Europene, dar o treime dintre ei sunt foarte şi mai degrabă pesimişti în această privinţă.

‘96% dintre respondenţi au auzit de Spaţiul Schengen, iar 86% dintre aceştia sunt de părere că intrarea României în spaţiul Schengen ar fi un lucru bun. 53% dintre respondenţi apreciază că România este pregătită să intre în Schengen. (…) Românii asociază, cel mai frecvent, Uniunea Europeană cu: libertatea de a călători, studia şi lucra oriunde în UE (91%), cu pacea (86%), diversitatea culturală (79%), democraţia (74%), cu Euro (66%), cu birocraţia (64%), şomajul (62%), protecţia socială (60%), risipa de bani (58%), prosperitatea economică (56%), cu un cuvânt mai greu de spus în lume (55%), cu control insuficient la frontierele exterioare (55%), mai multe infracţiuni (53%), pierderea identităţii noastre culturale (47%)’, se mai arată în concluziile studiului.

În opinia a 52% dintre participanţii la studiu, România ar fi fost mai bine protejată în faţa actualei crize financiare şi economice dacă am fi adoptat moneda euro, 44% însă sunt în dezacord cu această ipoteză.

Studiul IRES a fost realizat în 8 mai, pe un eşantion multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel naţional de 1.324 de persoane de peste 18 ani, cu o marjă de eroare de 2,8%.

Studiul integral, disponibil AICI.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *