Sondaj: Românii cred că scumpirile se vor accelera, iar şomajul va creşte

lei baniIndicatorii privind veniturile familiei şi situaţia economică a ţării dau uşoare semne de revenire. Dacă în aprilie anul trecut, aproape 58% dintre cei chestionaţi considerau că situaţia financiară a familiei lor era mai rea decât în 2011, la distanţă de un an doar 49% dintre români mai cred acest lucru, în vreme ce 20% se aşteaptă ca situaţia lor chiar să se îmbunătăţească şi 41% să rămână la fel ca în prezent. 12 procente afirmă că trăiesc mai bine decât în aprilie 2012, potrivit GfK.

Şi în privinţa situaţiei economice generale a ţării, românii sunt ceva mai optimişti decât în anii trecuţi. Numai două treimi dintre ei cred că economia nu merge bine, în vreme ce în aprilie 2012 procent acestora era mai mare cu 8%. 47% dintre cei chestionaţi nu văd o redresare a situaţiei economice în următoarea perioadă. Există totuşi aproape 13 procente dintre ei care speră într-o revenire.

Cu toate acestea, opt din zece români consideră că vremurile pe care le trăim sunt nefavorabile economisirii, atât pentru prezent, cât şi pentru următoarea perioadă. Prin urmare, şi intenţia de achiziţie a unor bunuri de folosinţă îndelungată este foarte scăzută.
Numai 3% intenţionează să îşi cumpere sau să îşi construiască o casă în următoarea perioadă şi doar 6% să-şi achiziţioneze un autoturism.

Românii nu sunt deloc optimişti în privinţa inflaţiei. Opt din zece cred că preţurile au fost mai ridicate decât acum un an, iar trei sferturi dintre ei estimează că acestea se vor mări pe parcursul lui 2013.
Oamenii nu sunt încrezători nici în stabilitatea locurilor de muncă: 68% cred că şomajul va creşte în decursul acestui an, într-o uşoară scădere faţă de aprilie 2012, când 70% credeau acelaşi lucru.

Sursa: Realitatea.net
Foto: arhivafoto.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *