Studiu IRES: Doar 3% dintre români declară că au tot ce le trebuie, fără să se restrângă de la ceva. Peste 40% cred că anul viitor vor trăi mai rău

În pragul campaniei electorale pentru alegerea reprezentanților Camerei Deputaților și a Senatului, Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES lansează studiul IRESCOP 2012 – PROFILURI ELECTORALE – un experiment, un demers de prospectare a vieții publice, în scopul contribuirii la crearea unei culturi civice și politice a alegătorilor din România.

Potrivit studiului, proporția respondenților care sunt optimiști privind direcția în care se îndreaptă țara tinde să scadă, cu toate că apar fluctuații pe parcurs; proporția acestora se menține în jurul de 20% în ultimii ani, optimiștii fiind de trei ori mai puțini decât pesimiştii.

Cei mai optimiști din acest punct de vedere sunt votanții USL, dintre care 31,4% consideră că lucrurile merg într-o direcție bună, iar cei mai pesimiști cei PP-DD, din rândul cărora doar 5,3% dau același răspuns. Această tendință se remarcă și atunci când vine vorba de preferințele pentru candidații la președinție, votanții lui Crin Antonescu fiind cei mai optimiști, iar cei ai lui Dan Diaconescu cei mai pesimiști.

Cei mai mulți dintre respondenți sunt nemulțumiți de banii pe care îi au (68%); de sănătate sunt mai degrabă muțumiți 56% dintre cei intervievați, nemulțumiți fiind 44%. De locul de muncă sunt mulțumiți 31%, 20% fiind nemulțumiți, iar 48% neavând un loc de muncă (elevi, studenți, pensionari, șomeri etc.).

Aspectul care suscită cel mai scăzut grad de nemulțumire este familia, de care se declară mulțumiți 86% dintre respondenți, iar nemulțumiți sunt 11%. Persoanele care ar vota cu ARD și cu candidații săi pentru funcția de Președinte al României tind să fie mulțumiți de banii pe care îi au în proporție semnificativ mai mică decât cei USL sau PP-DD, deși diferențele se accentuează mai mult atunci când vine vorba despre preferințele indivizilor pentru candidați, comparativ cu preferințele lor pentru partide.

Doar 3% dintre români declară că reușesc să aibă tot ce le trebuie, fără să se restrângă de la ceva. Cei mai mulți respondenți declară că banii le ajung pentru strictul necesar – 39%, în timp ce pentru 29% banii ajung pentru un trai decent, dar nu le permit cumpărarea unor bunuri mai scumpe. 14% reușesc să cumpere și unele bunuri mai scumpe, dar cu restrângeri în alte domenii, iar pentru 15% banii nu ajung nici pentru strictul necesar.

Cu toate acestea, când vine vorba despre viitor, oamenii tind să fie mai puțin radicali, proporția respondenților care cred că vor trăi mai bine sau mult mai bine peste un an rămânând aceeași din 2006 (30%), însă scăzând proporția respondenților care cred că vor trăi aproximativ la fel cu 8 procente, la 21%. Așadar, în acest moment, 42% dintre cei intervievați se gândesc că anul viitor vor trăi mai rău.

La întrebarea cît de mulţumiţi sunteţi de activitatea Guvernului pe diferite domenii, 41% dintre respondenţi au declarat că sunt mulţumiţi de ordinea publică. Aceasta este urmată de locuințe (37%, creștere de 15% din 2006), protecția mediului (33%) și educație (29%).

Aspectele care suscită cel mai ridicat grad de nemulțumire sunt industria (81% nemulțumiți), combaterea corupției (83% nemulțumiți) și locurile de muncă (87% nemulțumiți).

Românii asociază problemele cu care se confruntă în momentul de față cu următoarele aspecte: în cea mai ridicată proporție – 67% – românii declară că problemele lor se datorează veniturilor, care generează probleme cu cheltuielile de întreținere a locuinței în mare și foarte mare măsură pentru 65% dintre ei. Sănătatea este o sursă de probleme și îngrijorare pentru 51% în mare și foarte măsură, aceasta fiind urmată de alimentație, problematică pentru 48%.

Mai multe informatii gasiti in studiul IRESCOP_2012_Climat_social _și_implicare_politică

Foto: dreamstime.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *