Connect with us

NATO

România, SUA și NATO inaugurează scutul de la Deveselu. Klaus Iohannis: Face România și Europa mai sigure

Published

on

Președintele Klaus Iohannis l-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

”Este o zi foarte importantă pentru toți. Este ziua în care va fi inaugurat Deveselu și, dincolo de asta, sunt bucuros că ne-am întâlnit și putem discuta în profunzime proiectele noastre comune, în mod special Summitul de la Varșovia.”, a declarat Iohannis, în debutul întâlnirii.

stoltenberg iohannis presidency.ro

La finalul întrevederii, cei doi oficiali au susținut o declarație de presă comună.

Secretarul general al NATO se află în România în contextul în care joi are loc inaugurarea scutului antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu.

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

-Țara noastră va continua să fie un pol de securitate în vecinătatea estică.

-Discuţiile de astăzi ne-au oferit ocazia unei evaluări, în pregătirea Summitului de la Varşovia. Situaţia din vecinătatea estică a NATO continuă să fie volatilă, iar procesul de soluţionare a dosarului ucrainean se desfăşoară cu volatilitate. Summitul NATO de la Varşovia va reprezenta un moment cheie pentru NATO.

– Sistemul nu este îndreptat împotriva niciunui stat, având rol strict defensiv. Este o asigurare a apărării României şi a aliaţilor săi împotriva atacurilor din afara spaţiului euroatlantic. 

-Este esenţial ca la Varşovia să agreăm decizii corecte şi echilibrate.

-Ne dorim stabilirea cadrului unei prezenţe aliate navale permanente la Marea Neagră.

-Susţinerea partenerilor estici să se bucure de un sprijin sporit. Ţara noastră va continua să fie un furnizor de securitate în regiune.

-Suntem preocupaţi de situaţia din Ucraina şi republica Moldova. Singurele soluţii viabile sunt cele politice, nu militare.

– Sunt probleme de interes comun pentru NATO şi UE. Vă puteţi baza pe România și un argument în plus pentru consolidarea parteneriatului strategic.

-Vă mulțumesc pentru prezența la București și pentru deschiderea manifestată personal pentru România.

Principalele declarații susținute de Jens Stoltenberg: 

-România este un aliat foarte angajat al NATO care a contribuit mult la securitatea naostră comună. Vă mulțumesc pentru angajamentele și contribuția la NATO.

-Am avut o discuție excelentă despre situația de securitate din regiunea estică, Summitul din Varșovia și angajamentul statelor membre.

-Ne-am sporit prezenţa în partea estică a Alianţei, inclusiv în România. Rusia a schimbat graniţe prin agresiuni şi continuă să îşi intimideze vecinii.

-Vom menţine canalele de dialog deschise cu Rusia, în special în momentde tensionate.

-Predictibilitatea este importantă pentru a reduce riscurile și accidentele.

-România își aduce o contribuție importantă la sistemul antirachetă a NATO, prin facilitatea Aegis Ashore.

-Astăzi vom marca un nou moment important și aștept cu nerăbdare să particip la ceremonia de azi de inaugurare.

-România joacă un rol constructiv pentru asigurarea stabilităţii în regiunea Mării Negre.

-România şi-a asumat un angajament major, acela de a creşte bugetul Apărării la 2% din PIB. Este o măsură pe care  în direcţia corectă şi vă încurajăm să continuaţi pe această cale. Trebuie să dispunem de resursle de a ne apăra cetăţenii în momente mai periculoase.

-România are un rol cheie în proiectarea stabilității dincolo de granițe, în Georgia, R. Moldova și Ucraina.

-Ați demonstrat un angajament în misiunile noastre din Irak și Afganistan. Aduc un omagiu celor doi ofițeri români care și-au pierdut viața în Kandahar şi îmi doresc ca militarul român să îşi revină rapid. România este un aliat de încredere.

Întrebări din partea presei:

Despre posibile escaladări ale tensiunilor cu Rusia, după inaugurarea scutului antirachetă:

J. Stoltenberg: Scutul nu este îndreptat împotriva Rusiei, este tehnic imposibil ca acesta să doboare rachete intercontinentale rusești. Noi am fost foarte transparenți privind planurile noastre, nu văd niciun motiv pentru care ar crește tensiunile cu Rusia. Ei știu că nu este un sistem îndreptat spre ei.

Nu ne dorim un nou Război Rece, vom depune eforturi pentru relaţii mai constructive cu Rusia.

K. Iohannis:  Acest sistem antirachetă face România și Europa mai sigure. Am spus, dar vreau să repet: sistemul de la Deveselu are strict capaacități defensive, nu este îndreptat împotriva niciunui stat, nu poate fi folosit ofensiv. NATO trebuie să fie pregătită să facă față pentru toate provocările, nu vorbim despre Rusia. Ei se folosesc de aceste ocazii pentru a fi foarte vocali, dar ei știu la fel de bine ca noi că nu este îndreptat împotriva lor. Vizează pericole din afara spațiului euroatlantic. Mă aștept ca celelalte sisteme antirachete, precum cele din Polonia să facă față unor amenințări de acest fel.

Despre echilibrul de securitate, în condițiile în care Rusia trimite 3 brigăzi suplimentare la granița cu NATO:

J. Stoltenberg:

-Am văzut informații despre aceste divizii și cred că acest lucru face parte dintr-un tipar pe care îl vedem de câțiva ani, o adunare masivă de forțe rusești, despre modernizarea sistemelor ofensive, exerciții militare mai frecvente și mai aproape de granițele NATO, dar mai ales o Rusie pregătită să mute agresiv granițele, anexând ilegal Crimeea. NATO a reacționat, implementând cea mai mare consolidare a apărării noastre colective, de după Războiul Rece.

-Este o reacție la agresiunile Rusiei în Ucraina, trebuie să reacționăm când vedem un astfel de comportament pentru o lungă perioadă de timp.

-NATO nu dorește o confruntare cu Rusia, nu ne dorim un nou Război Rece și vom continua să depunem eforturi pentru o relație constructivă cu Rusia, ne dorim un dialog transparent.

K. Iohannis: 

-Este evident că acest flanc estic are nevoie de o abrodare echilibrată, asta însemnând că vom avea o prezență avansată la granițe.

-Asta nu înseamnă că vom avea zeci sau sute de mii de soldați ca în vremea Războiului Rece. Însă vom avea exerciții militare comune și ne dorim mai multe.

-În aceeași logică ne dorim și am propus acest lucru, să avem o prezență navală permanentă care va porni de la noi, bulgari și turci, care care să se integreze în abordarea NATO pentru abordarea sudică a flancului estic.

.

.

Continue Reading
4 Comments

NATO

Leviatan Design, compania care implementează două proiecte strategice pentru securitatea României, împlinește zece ani de activitate

Published

on

© Leviatan Design

Leviatan Design, companie aflată în top 10 firme de proiectare și arhitectură din România și specializată în proiecte de infrastructură de apărare la standarde NATO, împlinește anul acesta 10 ani de proiectare și dezvoltare în domeniul construcțiilor din România. Cu un portofoliu vast – care vizează atât construcții civile, cât și obiective strategice, orientat către tehnologie, digitalizare, sustenabilitate și pregătirea continuă a unei resurse umane de calitate – Leviatan Design a implementat și finalizat într-un deceniu peste 550 de proiecte, în diferite sectoare de activitate, precum militar, educațional, administrativ, sectorul medical, consolidare de monumente istorice.

O parte din cheia succesului: avantajul competitiv al tehnologiei și digitalizării procesului de proiectare

© Leviatan Design

CEO-ul companiei, Cătălin Podaru, susține că principalul atu în dezvoltarea companiei a fost o abordare revelatoare bazată pe tehnologie

“Doar prin tehnologie puteam câștiga avantajul competitiv și puteam deveni una dintre primele companii de proiectare și arhitectură, complet digitalizate, din România. Am început să optimizăm fluxurile de lucru, prin automatizarea proceselor interne, astfel încât să putem fi competitivi pe piața din România și să ne diferențiem într-un mediu concurențial extrem de puternic”, a declarat Podaru.

Dezvoltare graduală, cu performanțe consistente în 2021. Investiții constante în dezvoltarea echipei, tehnologii și soluții digitalizate

Numai pe parcursul anului 2021, compania Leviatan Design a atins o serie de realizări importante. Investițiile în software specializat pentru activitățile de proiectare s-au triplat, numărul de angajați s-a dublat față de anul precedent, echipa companiei extinzându-se la peste 100 de specialiști.

© Leviatan Design

În ceea ce privește performanța financiară, Leviatan Design a reușit pe parcursul exercițiului fiscal anterior realizarea unei cifre de afaceri de peste 35,7 milioane lei, ceea ce constituie o creștere semnificativă în raport cu încasările din 2020.

Însă, o parte semnificativă din bugetul companiei a fost direcționat către investiții în dezvoltarea echipei, achiziția și implementarea de tehnologii și soluții digitalizate.

Doar în ultimii patru ani, compania a investit peste două milioane de lei atât în echipamente performante și aplicații software astfel încât fiecare proiectant să dețină propria licență AEC (arhitectură, inginerie și construcții), cât și în programe de specializare, conferințe de profil și cursuri de dezvoltare personală, pentru toți membrii echipei. În 2021, bugetul direcționat către această zonă aproape s-a triplat, iar raportat la nivelul investițiilor din prima jumătate a lui 2022, se estimează că la finalul anului, ponderea investițiilor se va situa în jurul valorii de 10% din cifra de afaceri.

Proiecte strategice NATO pentru securitatea României, în portofoliul Leviatan Design

Tot anul trecut, Leviatan Design s-a clasat pe locul al 8-lea în top în TOP 100 cele mai puternice firme de arhitectură și proiectare, conform celei mai recente analize anuale a pieței de arhitectură și proiectare din România, realizată de IBC Focus.

De altfel, compania a finalizat șapte proiecte complexe de infrastructură și a contractat proiecte strategice importante pentru securitatea națională a României.

Leviatan Design a executat proiecte de tip design & build, care au beneficiat de avantajele aplicării BIM (modelarea informatică a clădirilor) atât în procesul de proiectate, cât și în etapa de execuție și urmărire a șantierului, respectiv.

© Leviatan Design

Printre acestea, se află proiectul de realizare centrală termică și reabilitare infrastructură utilități de la Universitatea Națională de Apărare “CAROL I” din București, pavilion multifuncțional, cu o suprafață construită de 3054 mp, în incinta Institutului ”Cantacuzino” din București, sau noul pavilion administrativ în Cazarma 940, care aparține de Centrul 85 Comunicații Aero și Informatică „General Doroftei Ghermănescu” din București.

În prezent, Leviatan Design are în desfășurare două dintre cele mai importante proiecte care sunt strategice pentru apărarea națională.

Este vorba despre proiectul de „Realizare infrastructură statică a Comandamentului Corpului Multinațional de Sud Est (Headquarters Multinational Corps South-Eastl HQ MNC-SE) în cazarma 562”, de la Sibiu.

Leviatan Design face parte dintr-o asociere condusă de Ubitech Construcții pentru a realiza lucrările de infrastructură pentru Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est de la Sibiu, o structură va asigura interoperabilitatea comenzii dintre structurile NATO din România și comandamentele Alianței.

Un alt proiect important este cel care vizează extinderea și modernizareaa bazei aeriene 71 de la Câmpia Turzii, respectiv “Realizare infrastructură – zonă operaţională în cazarma 1833 Câmpia Turzii”.

Baza Aeriană de la Câmpia Turzii reprezintă unul dintre punctele strategice esențiale în infrastructura de apărare și securitate a României, fiind tratată ca atare inclusiv de aliați. De exemplu, în 2021, US Air Force a anunțat că Statele Unite vor investi 152 de milioane de dolari în 15 lucrări de modernizare a infrastructurii bazei aeriene de la Câmpia Turzii din România.

Leviatan Design conduce asocierea de firme implicate în realizarea acestui proiect strategic.

© Leviatan Design

Pentru fondatorii și membrii companiei, borna unui deceniu de activitate reprezintă un prilej de reafirmare a avantajelor rezultate în urma aplicării standardului BIM (modelarea informatică a clădirilor) și a transformării digitale a companiei cu capital privat românesc, la nivelul tuturor proceselor.

Pornind de la viziunea tinerilor antreprenori care au înființat societatea în 2012 și care a fost, încă de la început, orientată înspre dezvoltarea durabilă prin tehnologie și inovare, Leviatan Design a evoluat rapid și s-a diferențiat pe piața locală a construcțiilor de concurenții săi prin capacitatea sa deosebită de adaptare, susținută în mod ferm de investițiile realizate în tehnologizare și digitalizare, arată compania într-un material publicat pe pagina sa cu prilejul marcării celor 10 de ani de activitate.

© Leviatan Design

Continue Reading

NATO

Emmanuel Macron a promulgat legea prin care Franța a ratificat aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Published

on

© Emmanuel Macron - Twitter

Președintele francez, Emmanuel Macron, a semnat sâmbătă decretul privind promulgarea Legii pentru ratificarea protocolului de aderare a Finlandei și a Suediei la NATO, informează AFP, citat de Agerpres.

”Această alegere suverană a Finlandei şi Suediei, doi parteneri europeni, le va consolida securitatea în faţa ameninţării actuale din vecinătatea lor imediată şi va aduce o contribuţie semnificativă având în vedere capacităţile acestor doi parteneri la postura colectivă şi securitatea noastră europeană”, a declarat sâmbătă Palatul Elysee.

Amintim că Parlamentul francez a ratificat la 2 august protocoalele de aderare a Suediei şi Finlandei la NATO printr-un vot al Adunării Naţionale, după decizia istorică a acestor două ţări de a renunţa la neutralitate ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia.

Șefii de stat sau de guvern ai statelor membre NATO, reuniți la finalul lunii iunie în cadrul summitului de la Madrid, au invitat Finlanda și Suedia, prin declarația finală, să devină membre ale Alianței.

Potrivit prevederilor, toate ţările membre NATO trebuie să ratifice protocoalele de aderare pentru ca acestea să poată intra în vigoare şi, astfel, cele două țări să poată beneficia de prevederile Articolului 5, ce funcționează sub principiul unui răspuns colectiv în cazul în care unul dintre membri este atacat.

Recent, Statele Unite au devenit cea de-a 23-a țară care au ratificat aceste documente, printre celelalte care au făcut deja acest lucru numărându-se și România.

Potrivit Adunării Parlamentare a NATO, statele care mai trebuie să parcurgă această procedură legislativă sunt: Cehia, Grecia, Ungaria, Portugalia, Slovacia, Spania și Turcia.

Continue Reading

NATO

Estonia subliniază că împreună cu Finlanda ar avea mijloacele necesare pentru a închide Golful Finlandei pentru navele militare ruse: ”Marea Baltică va fi o mare a NATO”

Published

on

© NATO

Ministrul eston al Apărării, Hanno Pevkur, a punctat vineri că integrarea sistemelor de rachete de apărare costieră ale Estoniei şi Finlandei vor putea permite închiderea Golfului Finlandei pentru navele militare ruse, dacă va fi necesar, consemnează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Într-un interviu acordat cotidianului finlandez Iltalehti, ministrul eston a subliniat importanţa coordonării acestor sisteme odată cu aderarea Finlandei la NATO, o măsură pe care a convenit-o săptămâna aceasta cu omologul său finlandez, Antti Kaikkonen.

”Finlanda și Suedia, în calitate de membri NATO, vor consolida semnificativ regiunea Mării Baltice și ne vom coordona planurile de apărare pentru o mai bună securitate a națiunilor noastre. Raze de acţiune a rachetelor de coastă estone şi finlandeze este mai mare decât lăţimea Golfului Finlandei. Aceasta înseamnă că ne putem coordona apărarea cu rachete şi să ne transmitem reciproc toate informaţiile”, a explicat Hanno Pevkur.

”Marea Baltică va fi o mare interioară a NATO după ce Suedia şi Finlanda vor adera la NATO. Faţă de cum este acum, situaţia se va schimba”, remarcă ministrul eston al apărării.

Șefii de stat sau de guvern ai statelor membre NATO, reuniți la finalul lunii iunie în cadrul summitului de la Madrid, au invitat Finlanda și Suedia, prin declarația finală, să devină membre ale Alianței.

Potrivit prevederilor, toate ţările membre NATO trebuie să ratifice protocoalele de aderare pentru ca acestea să poată intra în vigoare şi, astfel, cele două țări să poată beneficia de prevederile Articolului 5, ce funcționează sub principiul unui răspuns colectiv în cazul în care unul dintre membri este atacat.

Recent, Statele Unite au devenit cea de-a 23-a țară care au ratificat aceste documente, printre celelalte care au făcut deja acest lucru numărându-se și România.

Continue Reading

Facebook

MAREA BRITANIE6 mins ago

Regatul Unit, prima țară care aprobă un vaccin bivalent anti-COVID dezvoltat de Moderna

ROMÂNIA30 mins ago

Lucian Bode: România contribuie consistent la securitatea UE, de aceea aderarea țării noastre la spațiul Schengen reprezintă o „urmare firească”

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Iranul va răspunde până la miezul nopții coordonatorului UE cu privire la textul final al proiectului de acord nuclear revitalizat

INDIA3 hours ago

Narendra Modi: India trebuie să se transforme într-o țară dezvoltată în 25 de ani, cu politici pentru a susține producția internă, apărarea și tehnologia digitală

U.E.4 hours ago

EFFIS: 2022 ar putea stabili un record la incendiile de vegetație în UE. România, Spania și Portugalia, printre țările cele mai afectate de secetă

INDIA5 hours ago

La cea de-a 75-a aniversare a independenței Indiei, Joe Biden susține că această țară este un „partener indispensabil” pentru SUA

ROMÂNIA5 hours ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA6 hours ago

Ministrul Apărării, convins că anul viitor Forțele Navale Române vor fi mai bine echipate la nivelul provocărilor de securitate actuale și viitoare

ROMÂNIA6 hours ago

Marcel Ciolacu, mesaj de Ziua Marinei Române: Îi felicit pentru profesionalism și dăruire pe toți marinarii care și-au legat destinele de mările și oceanele lumii

ROMÂNIA7 hours ago

Nicolae Ciucă, de Ziua Marinei: Conflictul din apropierea granițelor subliniază necesitatea unei armate moderne, dotată cu echipamente de ultimă generație

ROMÂNIA5 hours ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA4 days ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA5 days ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA2 weeks ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.2 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

Team2Share

Trending