Președintele Klaus Iohannis l-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
”Este o zi foarte importantă pentru toți. Este ziua în care va fi inaugurat Deveselu și, dincolo de asta, sunt bucuros că ne-am întâlnit și putem discuta în profunzime proiectele noastre comune, în mod special Summitul de la Varșovia.”, a declarat Iohannis, în debutul întâlnirii.

La finalul întrevederii, cei doi oficiali au susținut o declarație de presă comună.
Secretarul general al NATO se află în România în contextul în care joi are loc inaugurarea scutului antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu.
Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:
-Țara noastră va continua să fie un pol de securitate în vecinătatea estică.
-Discuţiile de astăzi ne-au oferit ocazia unei evaluări, în pregătirea Summitului de la Varşovia. Situaţia din vecinătatea estică a NATO continuă să fie volatilă, iar procesul de soluţionare a dosarului ucrainean se desfăşoară cu volatilitate. Summitul NATO de la Varşovia va reprezenta un moment cheie pentru NATO.
– Sistemul nu este îndreptat împotriva niciunui stat, având rol strict defensiv. Este o asigurare a apărării României şi a aliaţilor săi împotriva atacurilor din afara spaţiului euroatlantic.
-Este esenţial ca la Varşovia să agreăm decizii corecte şi echilibrate.
-Ne dorim stabilirea cadrului unei prezenţe aliate navale permanente la Marea Neagră.
-Susţinerea partenerilor estici să se bucure de un sprijin sporit. Ţara noastră va continua să fie un furnizor de securitate în regiune.
-Suntem preocupaţi de situaţia din Ucraina şi republica Moldova. Singurele soluţii viabile sunt cele politice, nu militare.
– Sunt probleme de interes comun pentru NATO şi UE. Vă puteţi baza pe România și un argument în plus pentru consolidarea parteneriatului strategic.
-Vă mulțumesc pentru prezența la București și pentru deschiderea manifestată personal pentru România.
Principalele declarații susținute de Jens Stoltenberg:
-România este un aliat foarte angajat al NATO care a contribuit mult la securitatea naostră comună. Vă mulțumesc pentru angajamentele și contribuția la NATO.
-Am avut o discuție excelentă despre situația de securitate din regiunea estică, Summitul din Varșovia și angajamentul statelor membre.
-Ne-am sporit prezenţa în partea estică a Alianţei, inclusiv în România. Rusia a schimbat graniţe prin agresiuni şi continuă să îşi intimideze vecinii.
-Vom menţine canalele de dialog deschise cu Rusia, în special în momentde tensionate.
-Predictibilitatea este importantă pentru a reduce riscurile și accidentele.
-România își aduce o contribuție importantă la sistemul antirachetă a NATO, prin facilitatea Aegis Ashore.
-Astăzi vom marca un nou moment important și aștept cu nerăbdare să particip la ceremonia de azi de inaugurare.
-România joacă un rol constructiv pentru asigurarea stabilităţii în regiunea Mării Negre.
-România şi-a asumat un angajament major, acela de a creşte bugetul Apărării la 2% din PIB. Este o măsură pe care în direcţia corectă şi vă încurajăm să continuaţi pe această cale. Trebuie să dispunem de resursle de a ne apăra cetăţenii în momente mai periculoase.
-România are un rol cheie în proiectarea stabilității dincolo de granițe, în Georgia, R. Moldova și Ucraina.
-Ați demonstrat un angajament în misiunile noastre din Irak și Afganistan. Aduc un omagiu celor doi ofițeri români care și-au pierdut viața în Kandahar şi îmi doresc ca militarul român să îşi revină rapid. România este un aliat de încredere.
Întrebări din partea presei:
Despre posibile escaladări ale tensiunilor cu Rusia, după inaugurarea scutului antirachetă:
J. Stoltenberg: Scutul nu este îndreptat împotriva Rusiei, este tehnic imposibil ca acesta să doboare rachete intercontinentale rusești. Noi am fost foarte transparenți privind planurile noastre, nu văd niciun motiv pentru care ar crește tensiunile cu Rusia. Ei știu că nu este un sistem îndreptat spre ei.
Nu ne dorim un nou Război Rece, vom depune eforturi pentru relaţii mai constructive cu Rusia.
K. Iohannis: Acest sistem antirachetă face România și Europa mai sigure. Am spus, dar vreau să repet: sistemul de la Deveselu are strict capaacități defensive, nu este îndreptat împotriva niciunui stat, nu poate fi folosit ofensiv. NATO trebuie să fie pregătită să facă față pentru toate provocările, nu vorbim despre Rusia. Ei se folosesc de aceste ocazii pentru a fi foarte vocali, dar ei știu la fel de bine ca noi că nu este îndreptat împotriva lor. Vizează pericole din afara spațiului euroatlantic. Mă aștept ca celelalte sisteme antirachete, precum cele din Polonia să facă față unor amenințări de acest fel.
Despre echilibrul de securitate, în condițiile în care Rusia trimite 3 brigăzi suplimentare la granița cu NATO:
J. Stoltenberg:
-Am văzut informații despre aceste divizii și cred că acest lucru face parte dintr-un tipar pe care îl vedem de câțiva ani, o adunare masivă de forțe rusești, despre modernizarea sistemelor ofensive, exerciții militare mai frecvente și mai aproape de granițele NATO, dar mai ales o Rusie pregătită să mute agresiv granițele, anexând ilegal Crimeea. NATO a reacționat, implementând cea mai mare consolidare a apărării noastre colective, de după Războiul Rece.
-Este o reacție la agresiunile Rusiei în Ucraina, trebuie să reacționăm când vedem un astfel de comportament pentru o lungă perioadă de timp.
-NATO nu dorește o confruntare cu Rusia, nu ne dorim un nou Război Rece și vom continua să depunem eforturi pentru o relație constructivă cu Rusia, ne dorim un dialog transparent.
K. Iohannis:
-Este evident că acest flanc estic are nevoie de o abrodare echilibrată, asta însemnând că vom avea o prezență avansată la granițe.
-Asta nu înseamnă că vom avea zeci sau sute de mii de soldați ca în vremea Războiului Rece. Însă vom avea exerciții militare comune și ne dorim mai multe.
-În aceeași logică ne dorim și am propus acest lucru, să avem o prezență navală permanentă care va porni de la noi, bulgari și turci, care care să se integreze în abordarea NATO pentru abordarea sudică a flancului estic.
.
.
Pingback: Jens Stoltenberg: Scopul nostru este acela de a asigura protecție deplină aliaților noștri europeni împotriva atacurilor balistice care vin din afara spațiului euro-atlantic | caleaeuropeana.ro
Pingback: Scutul antirachetă a fost inaugurat la Deveselu. Rusia reacționează | caleaeuropeana.ro
Pingback: Secretarul de stat Daniel Ioniță, întrevedere cu Frank Rose, negociatorul SUA pentru scutul antirachetă de la Deveselu | caleaeuropeana.ro
Pingback: Klaus Iohannis și Dacian Cioloș, întâlnire pentru pregătirea priorităților României pentru Summitul NATO de la Varșovia | caleaeuropeana.ro