România – subiect negativ în presa internaţională

Referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu şi conflictul politic din România ţin capul de afiş al presei internaţionale, politicienii de la Bucureşti fiind avertizaţi în privinţa efectelor pe care continuarea disputelor le vor avea asupra stabilităţii ţării şi economiei româneşti, notează Gandul.info.

De la mineriadele din anii ’90, presa internaţională nu a mai scris atât de mult despre România ca în ultimele două zile, în care a analizat critic referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, consemnând eşecul scrutinului şi faptul că politicienii români continuă disputele, ceea ce ar putea avea efecte negative asupra ţării, arată publicația.

Majoritatea publicaţiilor consemnează că “pragul de participare nu a atins nivelul de 50% necesar pentru validarea referendumului” şi că “85% dintre participanţi s-au pronunţat în favoarea demiterii preşedintelui Traían Băsescu”, concluzia unanimă a presei internaţionale fiind că “referendumul nu va fi validat”.

Modul în care s-a ajuns la suspendarea preşedintelui Traian Băsescu este reamintit în tonuri foarte critice, făcându-se referire la “încălcarea principiilor statului de drept” şi la “atacul la adresa democraţiei”.

Euronews şi cotidianul spaniol El Mundo au apreciat negativ participarea scăzută la referendum, deşi această situaţie îl salvează pe preşedintele român de destituire, în timp ce alte articole au relatat despre participarea maghiarilor la referendum şi despre declaraţiile premierului ungar Viktor Orban, dar şi despre “fraudarea” voturilor şi cauzele lipsei de cvorum.

Presa internaţională a făcut şi scenarii sumbre în urma referendumului, care includ continuarea disputelor acerbe dintre premier şi preşedintele Traian Băsescu, cu efecte politice şi economice greu de anticipat; lipsa de legitimitate a lui Traian Băsescu în calitate de şef al statului; eventuale măsuri punitive la adresa unor membri ai USL în cazul în care Traian Băsescu va rămâne în funcţie.

Presa a preluat în special declaraţiile contradictorii făcute după referendum de Traian Băsescu, Crin Antonescu şi Victor Ponta.

Cea mai critică a fost presa din Marea Britanie (The Times, Reuters, BBC şi The Telegraph) şi SUA (CNN, Time, Boston Globe, Bloomberg), care a susţinut că Traian Băsescu “supravieţuieşte” referendumului privind demiterea sa din funcţie. The Independent, Wall Street Journal şi Huffington Post au arătat că preşedintele României “s-a luptat” pentru a-şi păstra funcţia politică. Absurdul situaţiei de la Bucureşti a fost sesizat de The Wall Street Journal, care a constatat că ambele părţi şi-au anunţat victoria după închiderea urnelor, în condiţiile în care consultarea este validată de un prag al prezenţei la vot de 50%, iar autorităţile electorale au estimat că pragul nu a fost atins la diferenţă mică.

Citește mai mult AICI.

Sursa: Gandul.info
Foto:  freefoto.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *