România, țara cea mai invocată de Jean-Claude Juncker în discursul său privind Starea Uniunii Europene

Numele României a fost rostit de cinci ori în cadrul discursului privind Starea Uniunii Europene al lui Jean-Claude Juncker, țara noastră fiind statul membru UE la care președintele Comisiei Europene a făcut cele mai multe referiri în alocuțiunea sa susținută în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.

FOTO: Administrația Prezidențială

Șeful Comisiei Europene a făcut referiri la România în ceea ce privește necesitatea ca țara noastră să adere la Spațiul Schengen, dreptul copiilor din România de a avea acces la vaccin împotriva rujeolei, făcând trimitere și la momente cheie importante pentru viitorul României și al UE: Centenarul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 și organizarea unui summit extraordinar european pe 30 martie 2019 în România pentru construirea unei Europe mai unite.

”Este inacceptabil ca în anul 2017 să mai moară copii de boli care ar trebui să fie deja eradicate în Europa! Copiii din România sau din Italia trebuie să aibă acces, în aceeași măsură, la vaccin anti-rujeolă, la fel cum au copiii din orice altă țară din Europa. Fără drept de apel! Tocmai de aceea, cooperăm cu toate statele membre pentru a sprijini măsurile naționale de vaccinare. Cazurile de decese care pot fi prevenite în Europa nu trebuie să existe!”

”Cine nu este dispus să facă compromisuri, nu este dispus să accepte democrația. Trebuie să deschidem ușa spațiului Schengen pentru România și pentru Bulgaria”.

”Pe măsură ce dezbaterea devine mai ritmată, voi acorda în mod personal atenție Estoniei, Letoniei, Lituaniei și României în 2018. Acesta este anul în care vor sărbători 100 de ani de la unificare. Cei care vor să modeleze viitorul continentului nostru ar trebui să înțeleagă și să onoreze istoria noastră comună. Aceasta include aceste patru țări – Europa nu ar fi întreagă fără ele”.

”La 30 martie 2019, vom fi o Uniune de 27. Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc doar câteva săptămâni mai târziu, în mai 2019. Europenii au atunci o întâlnire cu democrația. Ei trebuie să meargă la vot cu o înțelegere clară a modului în care Uniunea Europeană se va dezvolta în anii următori. Îi invit pe președintele Tusk și România, țara care deține președinția în prima jumătate a anului 2019, să organizeze un summit special în România la 30 martie 2019. Dorința mea este ca acest summit să se desfășoare în frumosul oraș vechi din Sibiu sau Hermannstadt așa cum îl cunosc. Ar trebui să fie momentul în care ne vom reuni pentru a lua deciziile necesare pentru o Europă mai unită, mai puternică și mai democratică. Speranța mea este că, la 30 martie 2019, europenii se vor trezi într-o Uniune în care ținem cu toții la valorile noastre”.

Citiți și Jean-Claude Juncker: Copiii din România sau din Italia trebuie să aibă acces, în aceeași măsură, la vaccin anti-rujeolă, la fel cum au copiii din orice altă țară din Europa!

Citiți și Jean-Claude Juncker, în discursul privind Starea Uniunii: Trebuie să deschidem ușa spațiului Schengen pentru România și pentru Bulgaria

Citiți și Jean-Claude Juncker: Am solicitat viitoarei președinții a României la Consiliul UE să organizăm un summit extraordinar la Sibiu pe 30 martie 2019 pentru construirea unei Europe mai unite

Referirile la România ale președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în cadrul celui de-al treilea său discurs privind Starea Uniunii, au avut loc în contextul în care țara noastră se pregătește să dețină, în premieră, între 1 ianuarie – 30 iunie 2019 președinția rotativă a Consiliului UE, o perioadă ce va fi marcată de potențiala ieșire a Marii Britanii din UE și alegerile europene ce vor determina viitoarea componență a Parlamentului European și noua Comisie Europeană.

 

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.