Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland: E foarte important să existe o Constituţie pentru toţi, nu să devină parte a unui joc politic

titus corlatean Thorbjorn Jagland

Ministrul de Externe, Titus Corlatean a avut astazi o intrevedere cu secretarul general al Consiliului Europei, domnul Thorbjorn Jagland. Intalnirea de la Ministerul Afacerilor Externe incheie seria de evenimente la care a luat parte domnul Jagland in cele doua zile de vizita oficiala in Romania.

In cadrul intalnirii, cei doi oficiali au tinut sa aminteasca aniversarea celor 20 de ani de la aderarea Romaniei la Consiliul Europei. Titus Corlatean a vorbit despre importanta acestei vizite oficiale ce subliniaza bunele relatii dintre tara noastra si institutia europeana.

Agenda secretarului general a inclus intalniri cu autoritatile din Romania, discutii despre relatiile intre institutiile nationale si Consiliu si dezbaterea unor subiecte ce au avut ca tema reforma justitiei si electorala, combaterea coruptiei. O alta tema importanta aflata pe agenda discutiilor a fost problema integrarii minoritatilor nationale, in special a romilor. Corlatean a amintit si rolul esential a Consiliului in procesul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, spunand ca acesta a contribuit pentru o transformare democratica si dinamica a tarii noastre.

Restituirea compensatiilor pentru bunurile nationalizate inainte de `89

Ministrul de externe a vorbit, in interventia sa, despre importantul proiect care prevede plata unor compensatii pentru bunurile nationalizate inainte de 1989. „Acest proiect este important pentru societatea romaneasca si pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasburg”, a declarat Corlatean.

Seful diplomatiei romane a discutat cu secretarul Consiliului si despre aspiratiile Republicii Moldova ca membru, considerand necesara o strategie pentru depasirea actualei situatii politice din tara vecina.

Corlatean: ”Vom folosi fonduri europene pentru integrarea romilor”

Corlatean si Jagland si­­-au exprimat optimismul fata de procesul de integrare a minoritatilor din Romania si, in mod special, a romilor. Corlatean a vorbit despre proiectele care se desfasoara la nivel national in institutiile scolare pentru optima integrare a minoritatii rome in societatea romaneasca si europeana. Ministrul a mai spus ca exista sume alocate din buget pentru aceste programe de integrare si prioritara va fi si absorbtia de fonduri europene pentru implementarea proiectelor de acest gen.

La randul sau, domnul Thorbjorn Jagland a apreciat, in cadrul conferintei, seria de programe si activitati care se ocupa de acest fenomen si eforturile Romaniei facute in ultimii ani pentru atingerea si garantarea unor standarde europene privind integrarea minoritatilor. Titus Corlatean a completat spunand ca este necesar un angajament constant din partea autoritatilor nationale si europene.

Jagland despre revizuirea Constitutiei

Secretarul general al Consiliului Europei a vorbit despre importanta extraordinara a procesului de revizuire a legii fundamentale, spunand ca este necesara implicarea intregii fortei politice. El adaugat ca un astfel de proces da o noua orientare societatii romane.

“E valabil pentru toate statele membre ale Consiliului Europei; este extrem de important ca în amendarea, modificarea sau scrierea unei noi Constituţii să existe un proces solid care să implice toate partidele politice şi societatea civilă, pentru a obţine o Constituţie pentru toţi, recunoscută ca o platformă pentru activitatea politică, pentru competiţia politică, pentru toate procesele politice, şi nu ca Legea fundamentală să devină parte a unui joc politic într-o ţară. Acest lucru ar fi foarte dăunător, dar l-am remarcat în prea multe ţări”, a afirmat Thorbjorn Jagland.

Reprezentantul Consiliului a continuat vorbind despre eforturile facute de tara noastra in ultimii 20 de ani pentru a garanta democratia cetatenilor dupa lunga perioada de regim comunist. „România are astăzi o democraţie solidă”, a concluzionat Thorbjorn Jagland.

 

 

Alexandru Padure

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.