România, penultima din UE în clasamentul satisfacţiei faţă de sistemul feroviar

România şi Bulgaria sunt ultimele ţări din UE într-un clasament alcătuit după gradul de satisfacţie faţă de sistemul feroviar propriu, potrivit unui sondaj Eurobarometru prezentat pe site-ul Comisiei Europene.

Conform unui sondaj special Eurobarometru, mai puțin de jumătate dintre europeni sunt mulțumiți de propriile sisteme feroviare (46 %), deși gradul de satisfacție s-a îmbunătățit față de 1997 (41 %). Nivelul de satisfacție variază de la 67 % în Finlanda până la 18 % în Bulgaria, fiind în general destul de scăzut în statele membre din Europa Centrală și de Sud-Est. În România, gradul de satrifacţie este destul foarte scăzut, de doar 23%, se arată în Eurobarometru.

Pentru majoritatea europenilor, deschiderea către concurență va avea o influență pozitivă în ceea ce privește prețul biletelor (72 %), calitatea serviciilor pentru călători la bordul trenurilor (71 %), confortul și curățenia trenurilor (70 %), frecvența trenurilor (68 %), punctualitatea trenurilor (66 %), modul în care sunt administrate întreprinderile feroviare (63 %) și numărul de stații sau rute care vor fi deservite (62 %).

70 % din cetățenii UE doresc ca în urma sporirii concurenței să beneficieze de servicii feroviare minimale, similare celor ale companiilor aeriene low-cost, iar 43 % doresc dezvoltarea de servicii premium (mâncare, filme, ziare etc.). De asemenea, aproape două treimi (65 %) dintre europeni doresc mai multe modalități de achiziționare a biletelor (de exemplu online, prin intermediul telefoanelor inteligente sau la bord).

Sursa: ec.europa.eu
Foto: cfr.stfp.net

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to România, penultima din UE în clasamentul satisfacţiei faţă de sistemul feroviar

  1. Valentin Ion Zarnescu 25/09/2012 at 17:52

    CHIAR DACA PRIVATIZAM CFR,MARFA SI CALATORI,TOT CFR-UL,NU PUTEM FI JAPI/SPETA,PESTE NOAPTE!MODERNIZAREA DUREAZA O JUM.DE SECOL,FIINDCA BUC.-CONSTANTA A DURAT PESTE 5 ANI!???

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *