UE face lobby in SUA ca sa scape romanii de vize

pasaportRidicarea vizelor pentru România şi alte patru ţări membre UE reprezintă una dintre priorităţile vizitei de luni şi marţi, de la Washington, a comisarului european pentru justiţie Jacques Barrot şi a ministrului ceh de interne, Ivan Lager, relatează AFP.”Există în continuare cinci ţări din UE – România, Bulgaria, Polonia, Cipru şi Grecia – ai căror cetăţeni sunt obligaţi să obţină vize pentru a călători în Statele Unite. Vrem reciprocitate completă”, a declarat comisarul european într-un interviu acordat AFP.

Secretarul de stat în MAE s-a întâlnit recent cu Judith Garber, adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, care l-a asigurat de disponibilitatea noii administraţii Obama de continuare a extinderii programului Visa Waiver.

Potrivit MAE, promovarea unui tratament egal la călătoriile în Statele Unite pentru toţi cetăţenii Uniunii reprezintă o prioritate şi o preocupare majoră şi la nivelul UE, reprezentanţii Comisiei Europene purtând discuţii directe cu autorităţile de la Washington pe marginea aspectelor de competenţă comunitară.

Cei doi oficiali au avut o întrevedere luni, la sediul MAE din Bucureşti, anunţă un comunicat al MAE. Judith Garber a încurajat continuarea eforturilor de implementare, de către autorităţile române, a măsurilor necesare pentru îndeplinirea condiţiilor tehnice de acces în program, după ce Bogdan Aurescu a subliniat  interesul deosebit al României pentru liberalizarea, cât mai curând posibil, a regimului de vize pentru cetăţenii români care călătoresc în SUA.

Cu toate acestea, Marc Frey, directorul Visa Waiver (VWP) –  program ce ar permite românilor să călătorească în America în scop turistic şi de afaceri fără a mai necesita în prealabil solicitarea vizei la Ambasada de la Bucureşti – explica de curând pentru NewsIn că perspectiva includerii României în acest program este tot mai îndepărtată. SUA vor înăspri din luna iulie condiţiile de intrare în Visa Waiver, scăzând plafonul ratei de refuz a vizei de la 10% la 3%, condiţie ce face ca ţări ca România, cu o rată de respingere a vizelor de 25%, să se califice şi mai greu pentru acest program.

sursa newsin

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *