România va începe în februarie construcţia laserului gigant de la Măgurele

Construcţia laserului gigant de la Măgurele va începe cel mai târziu în luna februarie a anului viitor, a anunţat miercuri Nicolae Zamfir, directorul Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” (IFIN-HH), la semnarea primului contract de finanţare pentru începerea lucrărilor, potrivit Gandul.info.

“Construcţia începe imediat după ce se semnează primul contract de finanţare. Aceste contracte sunt foarte dure în privinţa întârzierilor. Dacă firmele întârzie o singură zi, ele primesc penalizări progresive. La noi nu e ca la autostradă, să începem acum şi să mai terminăm peste 20 de ani, pentru că în 2015 trebuie să începem implementarea pe partea de experimente”, a precizat Nicolae Zamfir.

Laserul de la Măgurele este finanţat  din Fondul European de Dezvoltare Regională. 350 de milioane de euro vor veni din partea Comisiei Europene, reprezentând 83% din finanţarea întregului proiect. Pentru restul de 17%, autorităţile române au alocat de la buget 51 de milioane de euro.

Mai multe informații despre proiect aici.

Sursa: Gandul.info

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *