Victor Ponta s-a intalnit cu oficialii FMI: Cel mai dificil punct pe ordinea de zi a fost CFR Marfa

victor ponta govPremierul Victor Ponta a avut astazi, 28 ianuarie a.c., o intalnire cu delegatia Fondului Monetar International, potrivit  Biroului de presa al Guvernului.

Primul ministru va face declaratii de presa la finalul intalnirii.

Principalele declaratii ale premierului:
– Bugetul e stabilit in forma finala cu partenerii.

  • -Imi exprim speranta ca in zilele viitoare Parlamentul sa dea votul constitutional ca bugetul sa intre in functiune. Am solicitat si in principiu e agreat acest lucru o extensie de 2 luni a programului de reforme structurale asa incit in reuniunea boardului FMI sa putem prezenta rezultate cit mai avansate ale procedurilor privind in special companiile de stat

-Vreau sa precizez: acordul cu Comisiai Europeana se incheie pe 31 martie

– Noi am solicitat o extensie a discutiei in bordul FMI pentru luna iunie

– E o veste buna, Romania ramine sub aceasta umbrela a FMI, ceea ce ne permite sa consolidam rezultatele obtinute.

– Acordul de principiu privind aceasta extensie din partea FMI e un lucru bun si ne va permite ca pina la sedinta boardului FMI sa mergem in ritm accelerat cu reformele structurale pe care guvernele Romaniei si le-au asumat:

  • listarea a 15% din Transgaz
  • consultant pentru listarea a 15% din Oltenia
  • 10% din Nuclearelectrica
  • 15% din Transgaz

-Am agreat continuarea procesului de privatizare la Electrica SA.

– Cel mai dificil punct pe ordinea de zi a fost CFR Marfa. Romania s-a angajat sa privatizeze CFR Marfa, care e pe pierdere. Va fi  o privatizare majoritara a CFR Marfa, dar cu un investitor strategic, adica o companie cu experienta in domeniu, cu capacitate financiara.

– Imediat ce avem aprobarea scrisorii de intentie in boardul din iunie, cu indeplinirea acestor obligatii de reforme structurale, putem intra in faza urmatoare: solicitarea catre Comisia Europeana si apoi catre FMI pentru a avea un nou acord preventiv, care nu presupune imprumut, ci pastrarea Romaniei intr-un program de disciplina bugetara si reforme structurale de care toate tarile europene au nevoie.

Despre coplata:

– Coplata a fost aminata o perioada. De la 1 martie, odata cu pachetul de baza, ne-am obligat sa o introducem doar pentru internari. La momentul externarii din spital – o suma modica. Asta inseamna maxim 10 lei. Nu se va plati la analize, nu la urgenta, nu la medicii de familie, doar la externare, si va fi maxim 10 lei.

Întrebat despre raportul CNADNR, premierul a raspuns:

-Domnul Pop si-a inaintat demisia. Azi se schimba si reprezentantii in AGA si CA

Sursa: HotNews.ro
Foto: gov.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *