VIDEO EXCLUSIV (Partea a II-a) Cristian Diaconescu: Nu ma voi mai intoarce niciodata in PSD sau UNPR

CRISTIAN DIACONESCU - EXTERNE Cristian Diaconescu vorbeste intr-un interviu in exclusivitate pentru caleaeuropeana.ro despre viitorul politic si strategia Miscarii Populare, dar si despre relatiile externe ale Romaniei cu partenerii europeni si aderarea noastra la Spatiul Schengen.

 

 Cand credeti ca va adera Romania la spatiul Schengen?

Aderarea Romaniei la Schengen nu se va intampla in acest an.

–  Din cauza cui? Exista o legatura intre MCV si Schengen?

E complicat, pot spune insa ca exista o legatura stransa, din punctul de vedere al unor state membre exista. Din punctul de vedere al Germaniei, Olandei, Austriei, Finlandei.

–  Declarati intr-un interviu din 2012 pentru Ziare.com ca “MCV-ul nu ne este adresat, dar el, paradoxal, ne priveste si arata statelor membre cum stam cu justitia si statul de drept. (…) Raportul pare sa fie mai mult un semnal de alarma decat un raport de evaluare”.

Da, pentru ca semnalul pe care il transmite Comisia Europeana in legatura cu MCV-ul a fost desfigurat politic in Romania, considerandu-se ca este mai adecvat sa aplici matrita injuraturii pur si simplu decat sa incerci sa vezi in ce masura poti sa rezolvi problemele pe care le mentioneaza acest MCV.

-In 2010, tot despre MCV, dvs. spuneati ca raportul are evaluari subiective de natura politica, ca Romania ar trebui sa isi evalueze singura mecanismul de justitie si ca partenerii europeni ar trebui sa puna accentual mai mult pe cooperare decat pe verificare.

Sigur ca este un document politic si ramane un document politic. Este facut de o structura politica – Comisia Europeana. Numai ca intre 2010 si astazi au intervenit evenimentele din vara lui 2012. Repet,  pana cand cei care astazi conduc Romania nu isi asuma si rezolva temele ramase din acea perioada si prefera doar sa le nege, nu vom da semnalul ca situatia poate fi depasita. (…) In 2010 criteriile de la Copenhaga nu erau incalcate, in 2012 criteriile au fost incalcate. In conditiile de la acea data aveam posibilitatea sa afirmam Romania pe o pozitie mult mai de incredere in fata partenerilor. Adica da, este un document politic, dar aveti incredere in noi, ca sa explic, ca ne putem face propriile valori pe benchmarkingurile de atunci, care erau cele 4. Dupa vara lui 2012, esti penibil sa mai pretinzi asa ceva, acest lucru s-a schimbat.

Politicienii s-au cam rastit la liderii europeni, in ce masura credeti ca ne-a afectat acest lucru?

Acestea intra intr-un pachet care intareste lipsa de credibilitate. Adica reprezinta argumente in plus la faptul ca mecanismul politic de la Bucuresti nu a constientizat ce a facut si ii este teama in fata propriului electorat sa rezolve aceste probleme si, cel mai grav, si-ar dori sa acopere aceasta problema. Memoria institutionala la acesti parteneri este in egala masura importanta, ca si dorinta lor de a pastra integritatea standardelor si familiei din care facem parte. Deci mesajul meu este ca ei nu uita.

Daca ne uitam in jurul Romaniei, in tot mai multe state vecine mesajele extremiste de dreapta capata un contur totmai pronuntat. Daca interconectam  toate aceste evolutii din jurul nostru, ne dam seama ca influenta Rusiei in spatiul ex-sovietic este din ce in ce mai mare.

Stii foarte bine ca, in conditii de criza,  competitia e permanenta. Este o lupta permanenta pe zone de influenta, pe resurse, energie, deci nu trebuie sa mire pe nimeni faptul ca o serie de state incearca cu tot felul de mijloace sa isi impuna nu atat autoritatea, ci sa isi extinda cat mai mult influenta. Deci, din acest punct de vedere trebuie sa fim foarte atenti pentru ca suntem stat de granita atat pentru UE, cat si pentru NATO, trebuie sa folosim pozitionarea geo-strategica in interesul nostru. (…) Noi facem comert mult mai dificil decat face cineva dinauntrul UE care s-ar mai afla si in Schengen. Din acest punct de vedere, iata o paguba. De aceea spuneam ca  modul in care ar trebui sa ne luptam la Bruxelles pentru anumite privilegii  in relatia cu vecinatatea apropiata a UE ar trebui sa fie primordiala alaturi de absorbtia fondurilor europene, pe aceste lucruri ar trebui sa ne concentram.

Ati fost ministru de externe, cum sta Romania in acest moment cu privire la relatiile internationale?

Cu exceptia convulsiilor interne relativ greu de explicat si mai ales, in mod ciudat, greu de asumat de catre cei care le-au provocat, Romania este un partener cat se poate de corect, de important in UE si NATO. (…) Prezenta noastra conteaza foarte mult, avem scutul antiracheta si vom vedea cat de mult conteaza aceasta componenta nu mai pentru protectia Romaniei, dar a intregii Europe.

–   Apropo de contextul international, ne pregatim de un raboi nuclear cu Coreea?

Nu, nu cred ca se va intampla asa ceva. Este si o uriasa diferenta de capacitati. Nu ne-am retras diplomatia, ne coordonam cu cei din UE si Alianta Nord-Atlantica. Eu sper ca lucrurile nu vor evolua de o maniera in care sa le faca ireversibila.

–   Revenind la politica romaneasca, credeti ca va veti mai intoarce intr-un partid politic dupa 2014?

Nu stiu sa va spun, speculam, nu as exclude cu totul asa ceva, dar fi foarte foarte dificil.

–   La PSD va veti mai intoarce?

Niciodata.

–    La UNPR?

Nu.

–  Veti candida pentru o functie precum cea de presedinte al Romaniei?

Nu, atata vreme cat o astfel de candidatura presupune o afiliere si o relatie cu un partid politic. Eu va spuneam ca am dificultati in ce priveste apartenenta la un partid politic, daramite sa candidez.

 Cand estimati ca Miscarea Populara va deveni un partid politic?

Nu stiu daca acest lucru se va intampla. Evident, daca Miscarea Populara va avea oameni activi interesati sa isi implementeze proiectele, nu doar de a le afirma, atunci s-ar putea ca o contrareactie la respingerea stupida din partea partidelor politice de a prelua astfel de programe sau strategii, Miscarea Populara sa isi doreasca sa genereze formarea unui partid politic. Fundatia va ramane, indiferent ca unii dintre membrii sai vor dori la un moment dat sa se transforme intr-un partid politic. Sper ca oameni extrem de valorosi care nu au nicio legatura cu politicul sa se asocieze acestei miscari si nu vreau ca ei sa fie dezamagiti.

V-ati saturat si de PDL, asa cum scrie in manifest, ca v-ati saturat de toate partidele?

Am vazut cum s-a transformat ceea ce Marian Preda a spus, raspunsul acesta a fost dat la o intrebare legata special de PDL.

–  Dar si in manifest scrie acest lucru.

Este de fapt, simplificata o atitudine, nu neaparat legata de PDL, pentru ca din punctul de vedere al economiei intrgului manifest partidele acestea politice nu conteaza, au cu totul alte reguli de functionare.

–  Mai credeti in revigorarea partidului democrat-liberal?

Nu am fost membru al acestui partid si ar fi relativ urat sa fac evaluari, insa ce pot sa spun este ca pentru ca am cooperat cu multi dintre ei si i-am vazut oameni extrem de capabili si profesionisti si m-am bucurat chiar de sprijinul unora dintre ei cand a fost vorba de proiecte de politica externa. Pot sa spun ca ceva mai mult curaj de a-si asuma trecutul, nu doar de a se delimita de trecut, le-ar fi util si din punct de vedere politic, dar este o parere personala. Indiferent  de faptul ca s-au platit niste costuri, in politica romaneasca, emotia trece repede. Au facut lucruri pe care alte partide politice nu au avut curajul sa le faca. Eu cred ca ar trebui sa fie mandri de modul in care s-au luptat la guvernare in conditii de ostilitate induse in jurul lor.

 V-ati gandit ca Traian Basescu s-ar putea delimita de Miscarea Populara si de dvs. personal cum a facut-o cu PDL?

Noi lucram pe proiecte care transgreseaza zona politica, ne-am bucura daca sprijinul acesta ar fi inteles si am beneficia si de sprijinul institutiilor statului. Atitudinea viitoare o vom vedea. In masura in care cineva din aparatul administratiei face greseli, e evident acest lucru trebuie sa primeasca raspuns.

Ce se intampla acum cu Miscarea Populara? Sunteti in stadiul in care faceti adeziuni si cautati in teritoriu?

Colegii mei au publicat pe site-ul nostru o serie de criterii si ne-am intrebat sustinatorii, le-am confirmat faptul ca am primit aceste adeziuni si ca ne onoreaza cu interesul lor, si am intrebat sustinatorii pe care din 11 teme doresc sa participe la dialogul pe care vrem sa-l construim. In functie de interesul dansilor, vom incepe o serie de proiecte, cele mai interesante dintre acestea vor fi discutate in tara si evident, vom astepta reactii, vom aduce imbunatatiri si cu acestea vom merge in tara. Avem oameni din aproape toate categoriile profesionale.

 Cate adeziuni ati strans pana acum?

–   5126 erau, in aceasta dimineata.

 

Interviu realizat de Ovidiu Marincea

Partea intai a interviului acordat caleaeuropeana.ro, disponibila AICI.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *