România vrea ridicarea MCV. Care este replica UE

România a declansat o ofensiva la nivel diplomatic si institutional pentru a obtine din vara ridicarea sau “regandirea” Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), instrumentul care de la aderarea tarii noastre in UE a fortat reformele din justitie. MCV-ul a fost folosit drept pretext de Olanda pentru a bloca accesul Romaniei in spatiul Schengen, iar ridicarea MCV-ului ar insemna un castig al politicii de la Bucuresti obtinut intr-un an electoral, scrie agenţia HotNews.

Pe langa aprecierile pozitive din ultimele rapoarte utilizate ca argumente pentru ridicarea mecanismului guvernul anunta noi masuri pentru “atingerea obiectivelor in cadrul MCV”. Pe de alta parte, semnalul de la Bruxelles si din partea unor cancelarii occidentale este clar: prea devreme sa discutam, meritele MCV sunt mai mari decat inconvenientele, mecanismul trebuie mentinut.

  • Disponibilitatea CE de a ridica MCV-ul? “In fata realizarilor concrete din teren nu pot fi invocate contraargumente”, explica ministrul justitiei, Catalin Predoiu.
  • Jose Manuel Barroso, presedintele CE: Este prematur sa discutam. Testul-cheie va fi sustenabilitatea si ireversibilitatea reformelor in justitie.
  • Ambasadorul Germaniei in Romania:  Cei care cer renuntarea la MCV sunt tot mai multi in Romania. Meritele MCV sunt mai importante decat inconvenientele, mecansimul trebuie mentinut
“Am avut un schimb de vederi privind aspectele tehnice in perspectiva urmatoarei evaluari privind MCV, pe care CE o va realiza in vara acestui an, subliniind seriozitatea cu care institutiile romanesti lucreaza la pregatirea evaluarii din vara. Am reiterat angajamentul acestui guvern de a continua reformele in justitie si combaterea coruptiei”, declara pe 15 martie premierul Ungureanu.

“Credem ca in vara, in iulie, vom putea oferi toate argumentele tehnice necesare pentru a regandi MCV pe cu totul alte coordonate”, mai spunea Ungureanu.

Ambasadorul Germaniei este de o altă părere: MCV trebuie mentinut pentru ca meritele lui sunt mai importante decat inconvenientele. Cei care cer renuntarea la MCV sunt tot mai multi in Romania

Ambasadorul Germaniei in Romania, Andreas von Mettenheim a declarat, marti 20 martie, ca MCV-ul “trebuie sa ramana, pentru ca meritele lui sunt mai importante decat inconvenientele”.

Despre oportunitatea ridicarii MCV-ului a vorbit si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, dupa intalnirea avuta cu premierul Mihai Razvan Ungureanu la Bruxelles din 15 martie. Barroso a precizat ca despre o astfel de decizie este prematur sa se discute si ca Romania trebuie sa probeze ca reformele din justitie sunt ireversibile si sustenabile.

“E prematur sa vorbim despre inlocuirea sau terminarea MCV. Propunerea Comisiei depinde de rezultatele din teren. Testul-cheie la raportul MCV din vara va fi sustenabilitatea si ireversibilitatea reformelor in justitie. Nu avem nevoie doar de angajamentul Guvernului, ci si de cel al Parlamentului si al sistemului judiciar”, a declarat Barroso.

Articolul integral poate fi accesat aici.
Sursa articol: HotNews.ro
Sursa foto:  foxbusiness.com
Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.