Washington Times: Problemele economice şi politice îi determină pe români să tânjească după comunism

Lupta în desfăşurare între premier şi preşedinte în timp ce economia suferă a determinat mulţi români să tânjească după o revenire la comunism deoarece ei cred că reformele democratice şi de liberalizare a pieţei din ultimele două decenii au eşuat, relatează Washington Times, potrivit Mediafax.

Peste 53 la sută dintre români au declarat luna trecută pentru Institutul Român de Studii Sociale că ar prefera să trăiască în regimul lui Nicolae Ceauşescu. În urmă cu doi ani, 44 la sută dintre români s-au declarat în favoarea reinstaurării regimului comunist.

Creşterea nemulţumirii faţă de democraţia şi piaţa capitalistă a intervenit după ani întregi de probleme economice şi politice, consideră Washington Times.

Corupţia a contribuit la o diviziune acută între bogaţi şi săraci, vizibilă peste tot, în special pe drumurile ţării unde maşini luxoase se întâlnesc cu căruţe trase de cai. Noile clădiri de sticlă se înalţă lângă case pe jumătate dărâmate. Capitala, Bucureşti, se laudă cu zeci de magazine de designeri de lux, deşi produsul intern brut este de 12.600 de dolari pe an cap de locuitor.

Mulţi au fost entuziasmaţi când România a aderat la UE în 2007, dar recentele critici pe care Uniunea le-a adresat României au creat nemulţumire. Astfel, protestatarii de la Bucureşti au afişat mesaje care avertizau UE: “Amintiţi-vă, aceasta nu este ţara voastră”.

Sursa: Mediafax.ro
Foto: http://ro.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.