ZF: Retragerea banilor din România este cuvântul de ordine pentru bancheri

lei baniBNR va reduce dobânda de referință la un nivel record. Pe piața interbancară, scăderea este deja inclusă în preț, iar dealerii se așteaptă ca dobânda de politică monetara să ajunga chiar sub 4%, scrie Ziarul Financiar.

Din păcate, această scădere istorică a dobânzilor la lei, nivel mai redus chiar decât pe vremea lui Ceauşescu, este umbrită de retragerea finanţărilor în valută acordate băncilor locale şi chiar României de către băncile-mamă şi grupurile financiare internaţionale”, scrie ZF.

”În doi ani cred că retragerile au depăşit 10 miliarde de euro, iar acest trend continuă. Dezintermedierea, adică retragerea banilor, este cuvântul de ordine în birourile bancherilor. Aproape că nu mai contează ce lasă în urmă, ce costuri se plătesc sau ce pierderi se marchează. Expunerea în valută pe România trebuie să scadă cu orice preţ. Dacă creditele neperformante se vând mai greu pentru că discounturile oferite sunt foarte mari, acum se discută chiar şi vânzări de credite performante pentru a se lichida active şi a se putea rambursa banii din liniile de finanţare în euro acordate în trecut sau chiar din depozitele constituite la băncile locale.”

Sursa:  Ziarul Financiar
Foto: arhivafoto.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.